Ixta Trainingen

Ervaringsdeskundig werken wil zeggen dat je weet wat je ervaringen zijn en hoe en wanneer je deze kunt inzetten voor de ander. Niet iedereen met ervaring is ook automatisch ervaringsdeskundig. Ixta Noa organiseert voor haar vrijwilligers diverse trainingen. De trainingen worden gegeven op de verschillende praktijkhuizen. Hieronder staan ze allemaal op een rij.

Basistraining (voor nieuwe vrijwilligers)
De basistraining is een eerste kennismaking met het werken vanuit jouw ervaring en het doen van vrijwilligerswerk binnen Ixta Noa. Je gaat in deze training ervaren hoe je het vindt om vanuit jouw ervaring jezelf als instrument in te zetten om iets voor een ander te kunnen betekenen. Dit oefen je door middel van praktische oefeningen met het inzetten van je ervaringsdeskundigheid. Bijvoorbeeld door het vertellen van je eigen verhaal of door het reageren op de verhalen van anderen. De training bestaat uit twee dagen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze training.

Nadat je de basistraining hebt gevolgd kun je specifieke trainingen volgen om aan de slag te kunnen gaan als ervaringsdeskundige vrijwilliger. Voor alle onderstaande trainingen geldt dat je eerst de basistraining gevolgd moet hebben voor je deel kan nemen aan een van de andere trainingen. Ook zal je eerst een aantal dagdelen meelopen in het praktijkhuis voor je naar de training gaat. Zo kun je eerst ervaren of het werken vanuit je eigen ervaring bij je past en of je er klaar voor bent om vrijwilliger te worden. Aanmelden kan via het aanmeldformulier.

Gastsprekertraining
De gastsprekertraining is voor iedereen die het leuk lijkt om gastlessen en voorlichtingen te gaan geven. Bijvoorbeeld op middelbare scholen of aan hulpverleners. In de gastsprekertraining oefen je met het geven van presentaties en met name met het vertellen van je eigen verhaal. De training bestaat uit twee dagen. Er zijn geen kosten verbonden aan deze training. Heb je al de basistraining gevolgd, dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis bij jou in de buurt of via het aanmeldformulier.

Inlooptraining
Ixta Noa heeft op allerlei locaties praktijkhuizen. Dit zijn inloophuizen waar cliënten in contact kunnen komen met lotgenoten, om te oefenen, om zichzelf te informeren, maar bovenal om (er) te leren (om er) gewoon zichzelf te mogen zijn. Iedereen kan zo binnenwandelen in het praktijkhuis. De inloop wordt altijd begeleid door ervaringsdeskundigen. Voor wie het leuk lijkt om de inloop te begeleiden is de inlooptraining. Daarin ga je aan de slag met situaties die je in de inloop tegen kan komen en je krijgt meer informatie over het begeleiden van de inloop. De training bestaat uit één dag. Er zijn geen kosten verbonden aan deze training. Heb je al de basistraining gevolgd, dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis bij jou in de buurt of via het aanmeldformulier.

Training deskundig
Ixta Noa werkt samen met GGz-instellingen. Wij vormen met onze dienstverlening de verbinding tussen zorgvrager en zorgverlener. We werken intensief samen met o.a. GGNet, Amarum, Tactus, Lentis, Psyq, Accare, Mediant, Altrecht, Rintveld, GGz Friesland en GGz Drenthe. Er  zijn bijv. ervaringsdeskundigen actief op afdelingen in ziekenhuizen en GGz-instellingen. Ook bieden ervaringsdeskundigen praktische ondersteuning bij bijv. het koken met cliënten op een afdeling. Ze bieden een luisterend oor en delen hun ervaringen met als doel meer openheid, hoop en motivatie voor de cliënt en oefening van moeilijke situaties.

Voor mensen die graag hun ervaringsdeskundigheid in zouden willen zetten binnen de ggz is er de training deskundig. Daarin ga je aan de slag met situaties die je kunt tegenkomen als je aan de slag bent als ervaringsdeskundige en krijg je praktische informatie. De training bestaat uit één dag. Er zijn geen kosten aan deze training verbonden. Heb je al de basistraining gevolgd, dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis bij jou in de buurt of via het aanmeldformulier.

Training online begeleiding
Ook online wordt er hulp geboden door Ixta Noa. Ervaringsdeskundigen begeleiden door middel van wekelijks mailcontact een cliënt die het moeilijk heeft. Voor mensen die graag online anderen zouden willen begeleiden door het inzetten van hun ervaringsdeskundigheid is er de training online begeleiding. Deze wordt online gegeven en bestaat uit drie tot vijf opdrachten/oefenmails. Er zitten geen kosten verbonden aan de training. Heb je al de basistraining gevolgd, dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis bij jou in de buurt of via het aanmeldformulier.

Groepsbegeleiderstraining
Binnen Ixta Noa zijn er zelfhulpgroepen en nazorg/zelfregiegroepen. Mensen die graag een groep zouden willen begeleiden voor mensen die dezelfde psychische stoornis hebben gehad als zij kunnen de groepsbegeleiderstraining volgen. Daarin oefen je met groepssituaties en de inzet van je ervaringsdeskundigheid daarbij. Ook krijg je praktische informatie over het begeleiden van een groep en bijvoorbeeld over het opzetten van een nieuwe groep. De training bestaat uit één dag. Er zijn geen kosten verbonden aan deze training. Heb je al de basistraining gevolgd, dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis bij jou in de buurt of via het aanmeldformulier.

Train de Trainer
In deze training leer je hoe je trainingen voor nieuwe vrijwilligers kunt geven. Hoe zet jij jouw ervaring in tijdens een training? Hoe zet je een ander in zijn/haar kracht? Wat moet je daar zelf voor doen of moet je misschien juist wel los laten? Hoe geef je feedback? Hoe maak je een training interactief, leuk en vooral leerzaam voor de deelnemers?  Wil jij graag jouw ervaring doorgeven aan anderen door zelf training te gaan geven? En heb je inmiddels al ervaring opgedaan als vrijwilliger bij Ixta Noa? Geef je dan op voor de Train de Trainer training. De training bestaat uit één dag. Er zijn geen kosten aan deze training verbonden. Heb je de basistraining gevolgd? Dan kun je je voor deze training aanmelden via de Praktijkhuismedewerker van het Praktijkhuis of via het aanmeldformulier.

Meer informatie
Voor alle trainingen kun je je het hele jaar door aanmelden als je in de omgeving woont van een Praktijkhuis (30-40 km van Nijmegen, Zutphen, Enschede, Groningen, Leeuwarden en Arnhem. Er volgt dan een kennismakingsgesprek met een medewerker of een vrijwilliger van het Praktijkhuis bij jou in de buurt. Daarna zal je een aantal dagdelen meelopen om te kijken of het werken vanuit je ervaring inderdaad bij je past. Vervolgens kun je starten met de trainingen. Op onze site kun je vacatures hier vinden om te kijken of er vrijwilligers worden gezocht in het Praktijkhuis bij jou in de buurt. Je kun je altijd aanmelden om vrijwilliger te worden, ook als er geen vacature is. Er kan namelijk al snel weer een nieuwe vacature komen.

Heb je een vraag of wil je meer informatie over een training? Neem dan contact op met het Team Trainingen via de mail of telefonisch via 088 – 498 26 62.

 

praat mee met #ixta noa op Twitter of Instagram