Ixta Mee

Wat is ‘Ixta Mee’?

Ixta Mee is een groep mensen die de gemeenschappelijke belangen van cliënten en vrijwilligers binnen Ixta Noa behartigt. Die mee denkt over het beleid van Ixta Noa, nu en in de toekomst. De raad praat, namens de cliënt, mee over bepaalde (beleids)zaken en geeft advies.

Ook ben je op jouw locatie degene die bij andere cliënten en vrijwilligers peilt of er vragen leven of dat mensen iets in onze dienstverlening liever anders zouden zien, ideeën hebben voor verbetering.

De functie en belangen van deze cliënten-/vrijwilligersraad zijn geregeld in de Wet medezeggenschap cliënten zorginstellingen (Wmcz). In de raad is er plaats voor mensen die zich betrokken voelen bij de organisatie en zich daarom willen inzetten voor de cliënten en vrijwilligers van Ixta Noa. De raad vergadert om de 2 maanden. De basis ligt in Zutphen, maar ook zullen we afwisselend op een andere locatie vergaderen. De tijdsbesteding voor leden van de raad komt neer op ongeveer 12 uur per maand.

Heb je punten waarvan je vind dat ze besproken moeten worden tijdens Ixta Mee? Benader de deelnemer of vrijwilliger die deelneemt aan Ixta Mee op jouw locatie of mail naar ixtamee@ixtanoa.nl

Deelnemers van Ixta Mee

Alisa (Ixta Noa Leeuwarden)
Graag wil ik mij aan jullie voorstellen. Ik ben Alisa, 20 jaar oud en tweedejaars student Sociaal Pedagogische Hulpverlening. Al bijna een jaar werk ik met veel plezier als vrijwilliger bij Ixta Noa Leeuwarden en vanaf november zal ik er een half jaar full time stagelopen. Sinds kort vertegenwoordig ik de locatie Leeuwarden binnen Ixta MEE. Dit is een groep mensen die de gemeenschappelijke belangen van cliënten en vrijwilligers behartigt. In de vergaderingen wordt er onder andere nagedacht over wat er goed gaat en waarin Ixta Noa verbeterd kan worden.

Marco (Ixta Noa Leeuwarden)
Hallo, mijn naam is Marco en ik ben 40 jaar en ik ben sinds december 2014 bij Ixta Noa als inloopbegeleider aan het werk. Daarvoor was ik in behandeling bij de VNN om mijn drank en drugs verslaving te overwinnen. Dit was aardig intensief en tot op heden kom ik nog steeds dingen uit mijn verleden tegen. Het gepest worden als kind en een thuis waar ik ook altijd angstig was hebben ervoor gezorgd dat  ik op heel jonge leeftijd niets meer wilde voelen en al vrij snel mijn heil zocht in drank en drugs. Dit was ook een soort zelfmedicatie om de prikkels die ik als ADHD-er slecht kan filteren. Al met al weet ik nu waar mijn dorst zat en ben ik alweer ruim anderhalf jaar middelen misbruik vrij. En dit is een hele bevrijding die ik een ieder gun en daarom vind ik het zo fijn bij Ixta Noa want hier kan ik mijn ervaring inzetten om hier en daar anderen een stapje verder te helpen. Tevens leer ik nog steeds van in-lopers en vrijwilligers en dat is prettig want of het nu een eetstoornis is, een verslaving of automutilatie, we hebben veel met elkaar gemeen.

Joost (Ixta Noa Nijmegen)
Hallo, Ik ben Joost, ik ben 25 jaar oud en een echte hobbykok. Ik kom nu ongeveer driekwart jaar bij Ixta Noa in Nijmegen. Ik woon zeer dichtbij Ixta Noa, het is een plek waar ik me thuis voel en tot rust kan komen, en waar ik me veilig voel. Ik zie er naar uit om mijn aandeel in Ixta Mee te kunnen leveren.

Charlotte (Ixta Noa Nijmegen)
Aan mij is gevraagd om mezelf voor te stellen omdat onder andere ik Ixta MEE vertegenwoordig voor Nijmegen. Ik ben Charlotte Derksen (28) en ben sinds 2011 vrijwilligster voor deze mooie organisatie. Ik ben Ixta Noa dankbaar omdat het me veel moois heeft gebracht. Door te mogen zijn wie ik werkelijk ben, heb ik mezelf mogen leren kennen en ben ik gaan groeien. Ik ben zelfs de opleiding voor toegepaste psychologie gaan volgen. Ik zit nu in mijn derde jaar. Voor Ixta Noa ben ik tot nu toe met name werkzaam als inloopbegeleidster van het Praktijkhuis en bij de inloop van het Zelfregiecentrum. Ook begeleid ik binnenkort weer de nazorggroep. Mijn ervaring ligt op meerdere gebieden. Voor persoonlijke vragen, voel je vrij om me aan te spreken. Ook wanneer je iets wil delen dat betrekking heeft met Ixta Noa Nijmegen, hoop ik dat te horen. Het is de bedoeling dat ik samen met Joost inventariseer wat er speelt in het ‘Nijmeegse’. Wat gaat goed en wat kan beter? Deze punten brengen wij in tijdens Ixta-MEE-vergaderingen zodat Ixta Noa optimale ondersteuning kan bieden. Voor die input hebben we jou nodig. Ik hoop op een mooie samenwerking!

Joost (Ixta Noa Enschede)
Ik ben Joost. Ik kom nu ongeveer 2 jaar bij Ixta Noa in Enschede. Eerst als deelnemer en het afgelopen jaar als vrijwilliger. 3 weken geleden ben ik de opleiding Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen begonnen. Ik mag mijn eerste jaar stage bij Ixta Noa lopen, waar ik super blij mee ben. Ik heb een verslavingsachtergrond en heb ook 14 maanden een klinische groepsbehandeling gevolgd voor mijn Persoonlijkheidsproblematiek. Een tijd terug zag ik dat er mensen werden gezocht voor Ixta Mee. Ik heb mij snel aangemeld, omdat ik het leuk vind om mee te denken op een ander niveau en het beste met alle deelnemers, vrijwilligers en Ixta Noa voor heb. Ik hoop van waarde te zijn Voor Ixta Mee. Dat is het voor mij nu al. Afgelopen week het eerste overleg gehad en dat beviel goed. Zijn er klachten, vragen en/of opmerkingen spreek iemand van Ixta Mee aan. We kunnen niet zonder jullie Feedback!

Branko (Ixta Noa Enschede)

Rosalie (Ixta Noa Zutphen)
Ook ik stel me graag even voor. Ik ben Rosalie, 31 jaar, en woon in Wapenveld. Ik ben momenteel bezig met de laatste loodjes van de lerarenopleiding Engels aan Windesheim, Zwolle. Een paar jaar geleden ben ik begonnen als gastdocent over eetstoornissen voor Ixta Noa. Dit doe ik 1 á 2 dagen per maand met veel plezier. Het is elke keer weer een uitdaging en bijzonder om deze lessen te mogen geven. Bij Ixta Mee vertegenwoordig ik dan ook de gastdocenten. Mochten er punten zijn die voor Ixta Mee van belang kunnen zijn, dan horen we het natuurlijk graag!

Pim (Ixta Noa Zutphen)
Ik ben Pim, vrijwilliger bij het Praktijkhuis in Zutphen. Ik ben nu zo’n 5 jaar actief binnen de organisatie als inloopvrijwilliger en 2 jaar binnen Ixta Mee. Mijn achtergrond ligt in onder anderen de verslaving en depressies. Ook ben ik mantelzorger en dit neemt veel tijd van mijn week in beslag. Ik ben bij Ixta Mee begonnen omdat ik het een uitdaging vind om mee te denken en te praten over het grote geheel, waar gaan we naar toe met Ixta Noa en waar liggen de verbeteringspunten. Een ieder die binnen de locatie Zutphen vragen heeft met betrekking tot Ixta Noa of Ixta Mee, schroom niet en stel ze gerust.

Ellen (Ixta Noa Zutphen)
Graag stel ik me kort voor nu ik aangeschoven ben bij Ixta Mee. Ik ben Ellen en loop al heel wat jaartjes rond bij Ixta Noa. Eerst heb ik vooral veel bij Ixta Noa ontvangen in de tijd dat het niet zo goed met me ging. Nu mag ik alweer een aantal jaar vanuit mijn ervaring anderen steunen in de problemen waar ze mee worstelen. Ixta Noa vindt ik een prachtige organisatie en daarom denk ik graag mee in hoe we onze organisatie zo mooi kunnen houden en wat we daarin nog kunnen verbeteren. Dus heb je tips of tops dan kun je dat gerust laten weten en neem ik het voor je mee aan de Ixta Mee tafel.

Rowena (Ixta Noa Zutphen)
Ik ben Rowena en ik ben 23 jaar oud. Ik werk nu 1,5 jaar in Zutphen als vrijwilliger. Waarom ik bij Ixta Noa werk is omdat ik mij hier thuis voel. Ik maak van mijn psychische stoornis iets positiefs en ik kan anderen helpen en vertellen over mijn ervaringen. Bij Ixta Noa mag je vallen en weer opstaan, er is veel ruimte om dingen te leren. Voordat ik bij Ixta Noa kwam werkte ik 25 uur, rende en vloog alle kanten op, maar rust nemen deed/ kon ik niet. Dat is één van de dingen die ik binnen Ixta Noa heb geleerd. Waarom ik bij Ixta Mee wilde meedenken? Ik was nieuwsgierig was naar wat er zich achter de schermen bij Ixta Noa afspeelde. Hoe zit het nu met de financieringen? Zijn er dingen of punten binnen het beleid die we kunnen veranderen zodat het beter gaat lopen? Ook vind ik het heel belangrijk die zaken te benoemen die juist erg goed gaan.

Interesse om zelf deel te nemen aan Ixta Mee?

Wat wordt er van jou verwacht als je deelneemt aan Ixta Mee:

 • Dat je actief bent  binnen Ixta Noa als cliënt of vrijwilliger. Wat inhoudt dat je op dit moment als cliënt bij Ixta Noa komt of als vrijwilliger aan het werk bent. Het is belangrijk dat je op dit moment actief bent bij ons omdat je dan op de hoogte bent van de dagelijkse gang van zaken in de praktijk en weet wat er speelt.
 • Dat je affiniteit hebt met de zorg die door Ixta Noa wordt geboden en met de denkwijze van de organisatie.
 • Dat je kunt omgaan met vertrouwelijke gegevens.
 • Dat je in de gelegenheid bent om 4 tot 6 keer per jaar te reizen om te vergaderen.
 • Dat je tussen de vergaderingen door de ruimte hebt om informatie/beleidsstukken te lezen en contact te onderhouden met de ‘achterban’. Je vertegenwoordigt samen de cliënten en vrijwilligers binnen de organisatie. Het is daarom goed om te weten wat er speelt (op jouw locatie), hiervoor kan het nodig zijn andere cliënten/vrijwilligers te spreken (de tijdsinvestering komt neer op gemiddeld 12 uur per maand).
 • Dat je kunt samenwerken.
 • Dat je waar nodig afstand kunt nemen van jouw persoonlijke belang en kunt denken vanuit het algemeen belang van de cliënten en vrijwilligers binnen Ixta Noa.

Wat mag jij verwachten als deelnemer?

 • Een leuke uitdagende vrijwilligersrol.
 • Een stem hebben in de gang van zaken bij Ixta Noa zodat we samen met jou ons werk als organisatie vanuit cliëntbelang zo goed mogelijk kunnen vormgeven.
 • Een vrijwilligers- en reiskostenvergoeding.
 • En natuurlijk ondersteuning in het werk binnen Ixta Mee!

Is jouw belangstelling gewekt en heb je interesse om deel te nemen in Ixta Mee? Wij zoeken nog vrijwilligers vanuit Groningen en deelnemers binnen alle Ixta Noa vestigingen die mee willen denken binnen onze cliënten- /vrijwilligersraad. Mocht jij interesse hebben, stuur dan een mailtje naar: merle@ixtanoa.nl, waarin je jouw motivatie om deel te nemen aan Ixta Mee toelicht. Ook voor eventuele vragen kun je Merle mailen of bellen naar: 088 – 498 26 62.

 

praat mee met #ixta noa op Twitter of Instagram