Vacatures vrijwilliger locatie Zutphen

Ervaringsdeskundige jongeren Karakter, de Boeg, Zwolle

Karakter is een organisatie voor kinder- en jeugdpsychiatrie. In Zwolle is jongerenkliniek De Boeg gevestigd. Op deze afdeling zijn jongeren tussen de 12 en 18 jaar opgenomen met verschillende stoornissen maar met één gemeenschappelijke deler: Hoop op een mooie toekomst!

Op deze plek gaan wij vanuit Ixta Noa ervaringsdeskundigen inzetten.

Wij zoeken:

 • Jonge ervaringsdeskundigen die zelf in hun jeugd opgenomen zijn geweest bij Karakter of een vergelijkbare instelling. Heb je een stoornis in het autistisch spectrum dan sluit je goed aan bij een deel van de doelgroep van Karakter.
 • Je hebt voldoende afstand tot je eigen ervaring om deze in te kunnen zetten. Deze afstand mag ook niet te groot zijn, daarom houden wij een tijdsperiode aan van 5 jaar tussen het afsluiten van je behandeling en je inzet als ervaringsdeskundige.
 • Je wilt een voorbeeld zijn voor jongeren door open te vertellen over je ervaringen, je herstelproces en de wijze waarop je nu in het leven staat en je weg vindt in de maatschappij.
 • Je bent minimaal één dagdeel per week beschikbaar

Wij bieden:

 • Je wordt door Ixta Noa getraind om je ervaring om te zetten in ervaringsdeskundigheid.
 • Je wordt begeleid bij het inzetten van je ervaringsdeskundigheid door medewerkers van Ixta Noa middels individuele begeleiding en intervisie.
 • Je gaat werken in een team van betrokken medewerkers van Karakter. Zij zullen je ook begeleiden bij de dagelijkse gang van zaken op de afdeling.
 • Je ontvangt een vrijwilligersvergoeding volgens de richtlijnen van Ixta Noa.

De Werkzaamheden:

 • Je bent één vaste avond per week op de groep aanwezig vanaf het avondeten tot het naar bed gaan van de jongeren. Je draait mee in de dagelijkse routine en neemt deel aan eventuele activiteiten. Door je aanwezigheid leren jongeren je kennen waardoor de drempel om vragen te stellen over jouw ervaring lager wordt en je met hen het gesprek aan kunt gaan over relevante onderwerpen t.a.v. hun problemen. Op deze manier help je jongeren bij de acceptatie van hun problematiek met als doel het voor hen makkelijker te maken om de stoornis een plek in hun leven te geven.
 • Psycho-educatie: Veel jongeren die worden opgenomen bij Karakter hebben een stoornis binnen het autisme spectrum. Een ervaringsdeskundige met een lichte vorm van autisme willen we graag inzetten bij de psycho-educatie. Ook voor de overige problematiek zoals, angst en dwang, depressie, trauma, eetstoornis, rouwproces, borderline, willen we een ervaringsdeskundige inzetten bij de psycho-educatie. Psycho-educatie wordt zowel individueel als in groepsverband samen met een behandelaar gegeven.
 • Als ervaringsdeskundige speel je ook een belangrijke rol in het geven van tips en adviezen aan de behandelaren van de Boeg. Vanuit je eigen ervaring kun jij aangeven wat wel en niet helpend kan zijn in de benadering van de jongeren.

Wordt je enthousiast van deze vacature, neem dan contact op met Jos Pas: jos@ixtanoa.nl

Lees ook: Word jij onze ervaringsdeskundige bij Karakter in Nijmegen, Arnhem of Ede?


Inloopbegeleider avond en in het weekend voor Praktijkhuis Zutphen
Voor het Praktijkhuis in Zutphen zijn we op zoek naar nieuwe inloopvrijwilligers voor de avonden en in het weekend. Als inloopvrijwilliger begeleid je vanuit je ervaringsdeskundigheid cliënten met psychische kwetsbaarheden die naar het praktijkhuis komen. De cliënten kunnen behoefte hebben aan een luisterend oor, een gesprek of gewoon een veilige plek om even zichzelf te zijn. Soms zal je individuele gesprekken hebben, maar nog vaker vinden de gesprekken gewoon aan tafel plaats. Je begeleidt de cliënten in stappen zetten, meer inzicht krijgen, enzovoorts. Hierbij krijg je natuurlijk begeleiding van Ixta Noa. Daarnaast begeleid je de inloop altijd samen met een andere vrijwilliger. Als inloopvrijwilliger heb je ook soms wat administratieve taken en huishoudelijke taken.

Het is belangrijk dat je ervaringsdeskundige bent op het gebied van een psychische stoornis/kwetsbaarheid en dat je nu niet meer veel gehinderd wordt door deze stoornis/kwetsbaarheid. Je gaat immers vanuit je ervaring anderen begeleiden en dan is inzicht en een goed voorbeeld kunnen geven heel belangrijk.

Voor je inloopvrijwilliger wordt volg je eerst de basistraining van Ixta Noa om meer te leren over het inzetten van je ervaringsdeskundigheid. Daarna volg je dan de inlooptraining.

Kortom we zijn op zoek naar vrijwilligers die:

 • Ervaringsdeskundige zijn op het gebied van een psychische kwetsbaarheid
 • Niet meer veel gehinderd worden door de psychische kwetsbaarheid
 • Op zaterdag tussen 10.00-16.00 uur beschikbaar zijn en/of in de avonduren
 • Bereid zijn tot het volgen van intervisiebijeenkomsten en trainingen
 • Het leuk vinden om anderen te begeleiden in hun proces vanuit de eigen ervaring
 • Bereid zijn om ook administratieve en huishoudelijke taken uit te voeren
 • Het leuk vinden om samen te werken met andere vrijwilligers
 • In de omgeving wonen van Zutphen

Spreekt deze vacature je aan dan kun je je opgeven als vrijwilliger via het aanmeldformulier. Wil je meer informatie over deze vacature, het Praktijkhuis of over Ixta Noa, dan kun je bellen met Ixta Noa: 088 – 498 26 62 of met het Praktijkhuis: 0575-57 18 96 of stel je vraag via de mail.


Begeleiders voor Zelfhulp Online
Voor Zelfhulp Online zijn we op zoek naar nieuwe vrijwilligers. Zelfhulp Online is een programma waarbij je wekelijks mailcontact hebt met een deelnemer die zich ervoor heeft aangemeld. Vanuit je eigen ervaring begeleid je deze deelnemer. Je wordt altijd gekoppeld aan een deelnemer met dezelfde kwetsbaarheid die jij hebt (gehad). Hierdoor kan het wel langer duren voor je een deelnemer kunt begeleiden. Vrijwilliger worden voor Zelfhulp Online kun je daarom het beste combineren met ander vrijwilligerswerk bij Ixta Noa. Het is bijvoorbeeld prima te combineren met het begeleiden van de inloop. Heb jij een psychische kwetsbaarheid (gehad)? En lijkt het je leuk om iemand die nog middenin de kwetsbaarheid zit te begeleiden via de mail? Dan zijn we op zoek naar jou!

Kortom we zijn op zoek naar vrijwilligers die:

 • Ervaringsdeskundig zijn op het gebied van psychische kwetsbaarheid
 • Niet meer veel gehinderd worden door de psychische kwetsbaarheid
 • Bereid zijn tot het volgen van de Training Online Begeleider (bestaat uit 3-5 oefenmails)
 • Tijd hebben om wekelijks mailcontact te hebben. Het zal gaan om ongeveer een uur per week
 • Al ander vrijwilligerswerk doen bij Ixta Noa of willen gaan doen

Spreekt deze vacature je aan dan kun je je opgeven voor vrijwilliger via het aanmeldformulier. Wil je eerst meer informatie over Zelfhulp Online of over Ixta Noa, dan kun je bellen met 088 – 498 26 62 of stel je vraag via de mail: info@ixtanoa.nl.