Corona tijd | Thuis zitten bevalt me goed

Vrijwilliger Herman vertelt hoe deze tijd een verrassend effect heeft op hem:

Tot nu toe bevalt het thuis zitten me goed. Het dagelijks leven is allemaal een stuk minder stressvol en veeleisend. Ik heb de tijd om langere wandelingen te maken met mijn hond Milly, werk ondertussen aan studieopdrachten en heb af en toe contact met mensen. Sinds kort ben ik bovendien met videochat bezig, wat relatief nieuw voor me is. Dit doe ik onder andere tijdens het koffieuurtje met collega’s en als vrijwilliger in het online praktijkhuis via MS Teams.

Voor mij blijkt het videobellen echt een uitkomst, zelfs fijner dan gewoon contact. Er komen bij mij een stuk minder prikkels binnen die ik hoef te verwerken. Ik hoef minder te letten op de lichaamstaal van de ander en van mezelf, maar hoef me slechts te focussen op het gezicht en de spraak. Dit geeft een veel rustiger beeld en daardoor voel ik mij minder gespannen.

Een van de momenten waarop ik dit duidelijk merkte was in het videogesprek met mijn begeleider. In face to face contact voel ik me altijd lichtelijk gespannen en heb ik soms enige moeite me een houding te geven. Het videobellen zorgde ervoor dat ik minder spanning voelde en me daardoor makkelijker kwetsbaar op kon stellen. Er zijn dan ook een hoop zaken besproken waar ik mee worstel en die ik normaal moeilijker had gevonden om te bespreken.

Kortom, voor mij is deze tijd beslist niet alleen maar vervelend. Het stelt me in staat te oefenen met nieuwe communicatiemiddelen, die soms zelfs beter voor me blijken te werken dan face-to-face contact.

 

 

Reacties