Lisa | Ik ben meer dan mijn verleden

Ik zal mij eerst even voorstellen. Ik ben Lisa en ervaringsdeskundige op het gebied van loverboys, vrouwenhandel. Ik heb nu al jaren het project Pas op voor loverboys. Met dit project had ik als doel voor ogen mensen informeren, adviseren over een problematiek die vandaag de dag er nog altijd is en alleen maar groter en groter aan het worden is. Ik droeg net zo als velen van jullie zullen herkennen een rugzak die ik elke dag met mij mee sleepte.

Ik droeg een masker. Achter dat masker kon ik verschuilen wat ik niet durfde te laten zien. Dan vraag je, je misschien af, wat dan? Mijzelf! Ik was vergeten wie ik was, waar ik voor stond, wat mijn eigen ik was! Wat zullen anderen wel niet denken, als ik hier mee naar buiten kom. Het gevoel van schaamte, angst, boosheid op anderen maar vooral mijzelf. Ik wilde wel praten, maar dan wel met het doel dat ik anderen kon informeren en misschien wel kon waarschuwen voor de wereld van vrouwenhandel.

Ik strijd vandaag de dag nog altijd voor het feit dat er meer deskundigheid en aandacht voor deze problematiek moet komen. We zijn er nog lang niet. Ik zelf ben door praten, praten, praten en uiting gekomen waar ik vandaag de dag sta. Dit ging zeker niet vanzelf! In het begin was het een zware opgave maar naarmate mijn rugzak lichter ging aanvoelen, kon ik stukje bij beetje weer langzaam een stukje van mijzelf terug vinden. Elke keer kwam er weer een puzzelstukje die op zijn plek viel.

Vallen en weer opstaan. Ik kan nu met het negatieve wat ik heb meegemaakt iets positiefs doen. Het negatieve kan ik ombuigen naar het positieve. Anderen met mijn ervaring inlichten en ondersteunen doormiddel van preventie en voorlichting. Naast mijn verleden ben ik net zo als ieder ander, iemand met kwaliteiten, capaciteiten, ideeën, dromen en zoveel meer. Ik heb weer een eigen ik! Ik ben Lisa! Hoe heet jij?

Hieronder een gedicht van mij: het masker. Het masker wat ik uiteindelijk heb afgezet!

Je draagt soms een masker, misschien uit:

veiligheid, pijn, angst, schaamte of verdriet

Of omdat je anders niet weet hoe je op dat moment verder moet.

Er komt een dag dat je die af zal moeten zetten

en misschien lijkt dat heel angstig en eng.

Maar er komt een dag dat je zult zeggen, ‘ik ben wie ik ben’.

Een masker

Het mooiste van een masker is

Je kunt hem opzetten wanneer je wilt

Als je het verdriet en de pijn niet wilt voelen

Pak je gewoon dat masker weer

Achter dat masker voel je, je veilig

En lijk je zo gelukkig en blij

Zonder dat masker moet je gaan voelen

En heb je verdriet en pijn

Warme groet, Lisa,
Ervaringsdeskundige vrouwenhandel

Reacties