Wanneer kan ik weer sociaal drinken? | Raymond

Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.

In deze situaties is het moeilijker om weer sociaal/matig te gaan drinken:

  • Wanneer iemand voor het effect drinkt, ofwel drinkt om onder invloed te willen zijn. Als iemand drinkt omdat hij/zij de nuchtere toestand niet kunnen verdragen. Zo iemand wil onder invloed zijn, en is vooral uit op het effect. Dit effect is niet te vinden wanneer iemand matig drinkt.
  • Ontwikkeling van tolerantie. Als je uit bent op het effect van alcohol en tegelijkertijd een flinke tolerantie ontwikkeld hebt dan is sociaal drinken erg moeilijk. Je zult dan aan een paar glazen niet genoeg hebben. Als we tegen een alcoholist zeggen dat hij maar twee glazen mag drinken zal hij waarschijnlijk zeggen: dan kan ik net zo goed limonade drinken.
  • Het hebben van controleverlies. Controleverlies wil zeggen dat je ondanks de beste voornemens om matig te drinken, je toch vaak de controle verliest en doorzakt. Controleverlies maakt sociaal drinken moeilijk.
  • Het hebben van ernstige psychische en sociale problemen. Als iemand veel problemen heeft, is het waarschijnlijk dat de alcohol gebruikt wordt om de problemen te verzachten. Maar ook hier kan de ontwikkeling van tolerantie een spelbreker zijn. Wanneer je sociaal gaat drinken zullen die twee of drie glazen  niet helpen om problemen te verzachten of te onderdrukken. Het vervelende gevoel blijft. De neiging om dan meer te gaan drinken dan het plan was, is dan erg groot. Met andere woorden: als iemand sociaal wil leren drinken, zal hij eerst moeten leren om met zijn problemen om te gaan. Daarvoor is hulp soms noodzakelijk.
  • Een lange drankhistorie maakt sociaal drinken ook moeilijker. Als je lange tijd gedronken hebt, valt het immers niet mee om uw drankgewoonten te veranderen.
  • Als er in de omgeving veel gedronken wordt. Als iemand uit een omgeving komt waar overmatig alcoholgebruik gebruikelijk is, dan is het moeilijk om hier als enige matig te gaan drinken.

 (Bron: Jellinek)

Ik kan niet sociaal drinken en daarom drink ik af en toe alleen nog in mijn dromen. Dromen is een onderdeel van het verwerkingsproces maar het geeft tevens aan hoe groot de impact van drank op mijn leven is geweest. Ik scoor namelijk op alle 6 punten die hier boven worden genoemd. Met name het woord effect is op mij van toepassing. Ik noemde alcoholvrij bier dan ook niet voor niets bier zonder gevoel. En voor bier met gevoel was ik op den duur ook niet meer gevoelig en verving het door sterke drank. Hier past het woord tolerantie dan ook prima.

Zit er dan helemaal geen rem op mijn drinkgedrag? Jawel maar dan moet ik drinken met mijn verstand en niet met mijn gevoel. Dan moet ik op een terras met mijzelf afspreken dat ik na 3 glazen stop. En heb dan vervolgens al mijn energie nodig om het vervelende gevoel van ‘niet thuis komen’ te onderdrukken. Met als gevolg dat ik bij het 3e glas vaak al een smoes verzon om toch zo snel mogelijk in mijn eigen huis te komen om daar alsnog ‘thuis te komen’.

Als alcoholist dronk ik voor mijzelf en niet voor anderen.

Als alcoholist stopte ik voor mijzelf en niet voor anderen.

Als alcoholist stopte ik wel met behulp van anderen want alcoholist is een eenzaam beroep.

Ik snap heel goed dat helemaal stoppen met drinken voor velen de hel op aarde is. Dat was het voor mij ook toen ik op de eerste dag de kliniek binnen kwam. Tranen van angst en zelfmedelijden bij de onvoorstelbaar en onmogelijk grote gedachte van “NOOIT MEER ONDER INVLOED”

Nooit meer effect bij het zoeken van een gevoel of juist het verdoven van een gevoel. Alles nuchter beleven en ervaren. Jezelf nuchter beleven en ervaren.

Natuurlijk is dat niet altijd makkelijk en het is ook zeker niet zo dat al mijn problemen nu verdwenen zijn. Het verschil is alleen dat ik ze nu onder ogen durf te zien en niet meer parkeer onder een waas van drank. Waardoor ze nooit weggaan maar zich juist opstapelen. Tevens weet ik nu dat bepaalde gevoelens weer voorbij gaan daar waar ik ze vroeger ontweek door te gaan drinken.

Ook zie ik het nu beter in perspectief. Tijdens het drinken werd een groot probleem nog weleens klein en een klein probleem juist heel erg groot.

Ik heb nu meer rust en overzicht daar waar ik vroeger veel gejaagder was of soms zelfs panisch. Ik durf met de kennis en ervaring die ik nu heb dus rustig te stellen dat als ik sociaal zou moeten drinken dat de hel op aarde voor mij zou zijn.

Ik drink als alcoholist liever niks dan dat ik een beetje zou moeten drinken.

“Ik zag twee beren broodjes smeren oh het was een wonder! Het was een wonder boven wonder dat die beren smeren konden! Hi hi hi ha ha ha ik stond erbij en ik keek ernaar!”

Je zult wel denken wat doet ie nou? Geen paniek! Ik zocht een bruggetje.

Ik heb mijn lotgenoten uit de verslavingsgroep beloofd om iets over sociaal drinken te schrijven. Ik heb daarbij proberen uit te leggen hoe het voor mij niet werkt. Wat niet wil zeggen dat dit voor iedereen geldt. Ik sta dan ook zeker open om met diegene die nog zoekende is of er mee worstelt de mogelijkheden te bekijken. Want ik weet uit ervaring wat drank voor iemand kan betekenen en hoe moeilijk het is om het te hanteren laat staan om te stoppen. Daarom eindig ik door middel van het voorgaande bruggetje.

Soms droom ik weleens dat ik mijn drinkgedrag beter over het leven uit had moeten smeren. En daarom zeg ik tegen iedereen: “KIJK UIT MET SMEREN!”

Groet Raymond

(Ze zijn weer ongezouten grappig … dus lekker flauw)

De 2 chromosomen.

X: La la la … geld!

Y: Wat doe jij nou?

X: Ik imiteer een slecht straatartiest.

Y: ?

 

Reacties