Ervaringsverhaal – Ik was voortdurend het mikpunt van pesterijen

Vroeger toen ik nog een kind was merkte ik dat de wereld om me heen me niet interesseerde. Wél mijn eigen wereld die in mijn hoofd zit. Op de basisschool liep ik als meisje van 4 rondjes over de rand van de zandbak in plaats van IN de zandbak samen met de andere kinderen te spelen. Zo ook toen ik een tiener was en aan paardrijden begon. De paarden vond ik interessanter en rustgevender dan de andere ruiters.

Ik moest dingen op MIJN manier doen. Ik had weinig geduld en de dag duurde me altijd veel te lang. Vooral op school. Daar kon ik niet aarden. Ik wilde zo graag aansluiting bij leeftijdsgenoten, maar klaarblijkelijk was mijn directe en feitelijke manier van communiceren niet gewenst. Ik had de sociale regels nog niet onder de knie en van mijn eerlijkheid werd geregeld misbruik gemaakt. Ze vertelden me dat ze me niet zo aardig vonden. Vanaf dat moment heb ik me op huiswerk gestort.

Ik was voortdurend het mikpunt van pesterijen. Alsof ze aan mijn ogen konden zien dat ik de wereld om me heen anders ervaarde. Ik begon depressief te worden en sterke faalangst te ontwikkelen. Ik voelde me vaak angstig en alsof ik op de verkeerde planeet was afgezet. Had huilbuien en wilde niet meer naar school door de hoeveelheid prikkels en pesterijen. Op het MBO was het nog niet veel beter. Het lukte me op de Hbo-opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening succesvol af te ronden.

Ja,ja, een autist die een sociale opleiding volgt. Ik ging aan de slag bij de gemeente maar merkte al snel dat ik iedere dag gespannen naar mijn werk ging en bezig was met wat er mis kon gaan en of ik wel hard genoeg werkte. Ik was 24 uur per dag met mijn werk bezig. Ik ging op in details, kon niet plannen en organiseren waardoor mijn handelingstempo en werktempo lager lag wat ik probeerde te camoufleren (“met succes”) met mijn juridische kennis.

Waarom was het leven voor mij moeilijker dan voor een ander? Dan voor mijn collega’s? Dat hield me heel erg bezig. Dus ben ik in 2009 naar mijn huisarts gegaan met de vraag of we konden gaan uitzoeken of ik niet autistisch kon zijn. Daar had ik mee te maken gekregen toen ik bij de gemeente een re-integratiegeval moest behandelen waar sprake was van Asperger. Ik herkende zoveel in die beschrijving van Asperger. Dat ging over mij! Ik schrok wel. Mijn familie vermoedde Asperger ook al lange tijd.

Uiteindelijk kreeg ik in februari 2010 de diagnose: Autisme Spectrum Stoornis (Asperger) maar ik ging plichtsgetrouw door met mijn leven zoals ik dat voor de diagnose had geleid. Bij een baan komt echter nog meer kijken dan doen waarvoor je wordt betaald. Het sociale aspect en de hoge werkdruk trok ik niet en in oktober 2012 volgde een burn-out.
Het jaar 2012 was mijn rampjaar. Er gebeurde van alles wat ik niet aankon en verwerken. Ik was zwaar depressief en wou niet meer. Ik werd voor mijn depressie behandeld en stopte met werken. Ik ging diverse trainingen volgen, had gesprekken met mijn psycholoog en kreeg thuis begeleiding. Op een gegeven moment ging ik dagbesteding via Mediant volgen. Ik leerde rust te nemen, te ont-prikkelen en mijn autisme in de praktijk te herkennen. Begon zelfs met hardlopen wat ik nog steeds fervent doe.

Doordat de druk eraf was ging ik op zoek naar ontwikkeling van mezelf en dat heb ik bij Ixta Noa gevonden. Ik leerde dat ik in een werksituatie en bij collega’s autistisch mag zijn en mijn verhaal mag vertellen. Ik leer nu nog meer over mijn autisme en het mooie is dat ik mijn tot nu toe opgedane ervaringen kan gebruiken om anderen zichzelf te laten leren kennen. Als je me dat 5 jaar geleden had gezegd, dan had ik je raar aangekeken!