Ervaringsverhaal – Zou ik er wel tussen passen?

Sinds een aantal jaar kom ik bij Ixta Noa. Mijn allereerste bezoek aan Ixta Noa was in Utrecht. De eerste keer vond ik heel spannend en daarom heb ik toen eerst een afspraak gemaakt met een medewerker.

Het heeft nog een aantal maanden geduurd voordat ik naar de inloop durfde te gaan. Ik schaamde mij te veel. “Zou ik er wel tussen passen?” “Ik ben niet leuk genoeg.” “Waarom zouden zij nou naar mijn verhaal willen luisteren?” Allemaal vragen waar ik onzeker van werd. Ik heb een vriendin gevraagd om een keer mee te gaan. Na een paar keer met haar geweest te zijn, durfde ik alleen te gaan en leerde ik ook de mensen kennen.

Eenmaal gewend aan de inloop, voelde ik me begrepen en vond ik veel herkenning. Ik kon mezelf zijn en ik was niet alleen in wat ik dacht en voelde. Na de sluiting van Ixta Noa Utrecht ben ik opzoek gegaan naar iets soortgelijks in Utrecht, maar ik kon niets vinden. Zo heb ik mij na anderhalf jaar weer aangemeld bij Ixta Noa Nijmegen en het fijne gevoel ervoer ik eigenlijk best snel. Door gebruik te maken van zelfhulpgroep, nazorggroep, inloop, mee-eten en individuele begeleiding, heb ik stappen kunnen zetten.

Ik heb mezelf positief kunnen ontwikkelen, omdat de medewerkers, vrijwilligers en stagiaires mee willen denken hoe ik dingen aan kan pakken waar ik tegenaan loop. Vaak zijn het ook dingen die zij al meegemaakt hebben en zo zij hun ervaring kunnen delen. Ik ben hierdoor opener geworden. Ik durf meer te zeggen, omdat ik bij Ixta Noa geleerd heb dat ik mezelf kan zijn. Ik heb zo mezelf beter leren kennen. Deze positieve ontwikkeling maakt dat ik, ondanks de grote afstand, nog wekelijks Ixta Noa bezoek tijdens de inloop en vaak ook een hapje mee-eet.