Ervaringsverhalen

De mensen achter de verhalen en blogs hebben allemaal te maken (gehad) met psychische problemen. Ze vertellen hoe ze er weer bovenop zijn gekomen, over de hulp op weg naar herstel of hoe ze hebben leren omgaan met hun problemen en de daarbij horende emoties. De ervaringen zijn geanonimiseerd. Met het publiceren van deze ervaringsverhalen hopen wij steun te bieden aan iedereen die het leest. Lees hun verhaal.

‘Vrienden wou ik niet belasten’


Respijt Ixta Noa in Groningen

Even niet thuis kunnen/willen zijn, waar ga je dan heen met je psychische kwetsbaarheden? Vrienden wou ik niet belasten en de ggz kom je niet meer in zolang je “functioneert”. Gelukkig wist ik van het respijt bij Ixta Noa, dus deed ik hier een verzoek op. Ik kon snel een gesprek krijgen en hier hebben we op een rijtje gezet met wat voor doel ik kwam, wat ik nodig had en wat de regels zijn.

Lees hier verder…

‘No way dat ik daar zomaar binnen durfde te stappen!’


Respijt Ixta Noa in Nijmegen

Daar ga ik dan. Ik wil niets liever dan mijn vicieuze cirkel doorbreken. Dit houden mijn lichaam en ik niet langer vol. Er moet wat gebeuren, maar wat? Ten einde raad, bel ik aan bij Ixta Noa. Het liefst wil ik wegrennen, maar de spanning is zo hoog dat ik aan de grond sta vastgenageld. Twijfelend stap ik een enorme drempel over. Daar sta ik dan, maar ik ben niet langer alleen. Ik sta samen, en samen gaan we opnieuw proberen kleur te geven aan mijn leven. Ik kende Ixta Noa al wel een klein beetje, maar no way dat ik daar zomaar binnen durfde te stappen! Sociaal gezien ben ik niet bepaald een held. Nieuwe mensen ontmoeten vind ik maar eng, contact leggen is moeilijk en mezelf aan anderen verbinden zowaar onmogelijk.
Lees meer…

‘Hoe kon ik weten dat ik in een psychose was beland? ‘


Psychose gevoeligheid

Ik heb een psychose gevoeligheid en ik neem je mee in mijn ervaringsverhaal, van mijn kwetsbaarheid. Zo rond mijn drieëntwintigste verjaardag voelde ik mij totaal niet lekker zeg maar gerust ronduit beroerd. Ik besloot om hulp in te schakelen en ging naar de huisarts. Zij verwees mij door…
Lees meer…

‘Wat ik ook deed, ik deed het nooit goed…. ! ‘


Borderline, depressie, automutilatie

Ik heb een zeer traumatische jeugd gehad met geen liefde, amper eten, geen verzorging en geen erkenning. Wat als kind normaal moet zijn, heb ik niet gekend. In de ogen van mijn vader was ik ongewenst en had ik nooit geboren mogen worden.
Lees meer…

‘Emoties, wat moest ik daarmee?! ‘


Emotieregulatieproblematiek

Achteraf gezien zijn de problemen met het reguleren van mijn emoties al vroeg in mijn leven ontstaan. Een aantal nare ervaringen, weinig zelfvertrouwen en de aanleg om mezelf meer naar binnen te keren zorgden ervoor dat ik in de loop der tijd allerlei klachten kreeg.
Lees meer…

‘Ik was continu bang voor alles’


Angststoornis

Ik heb een chronische angststoornis en dit is mijn ervaringsverhaal. Het begon zo rond mijn 17e levensjaar, de eerste paniekaanval kwam plotseling opzetten toen ik rustig met mijn ouders tv aan het kijken was.
Lees meer…

‘Als kind vond ik mijzelf altijd al dik’


Eetstoornis anorexia

Ik was één van de zwaarste uit de klas, dit vond ik heel erg. Ik was ook één van de langste kinderen, maar dat daar dan een zwaarder gewicht bij hoorde, begreep ik toen nog niet. Ook mijn vader zei regelmatig dat ik dikke billen had.
Lees meer…

‘Wat dwang met je doet’


Dwangstoornis

Alles wat ik moest doen of moest onthouden schreef ik op in een schriftje op mijn bureau. ’s Nachts moest ik uit bed om mijn to do lijst aan te vullen. Ik schreef de gewoonste dingen op zoals: konijnenvoer halen, naar de bibliotheek of dat ik spullen klaar moest leggen.
Lees meer…

‘Zou ik er wel tussen passen?’


Eetstoornis

Het heeft nog een aantal maanden geduurd voordat ik naar de inloop durfde te gaan. Ik schaamde mij te veel. “Zou ik er wel tussen passen?” “Ik ben niet leuk genoeg.” “Waarom zouden zij nou naar mijn verhaal willen luisteren?”
Lees meer…

‘Doe ik het wel goed (genoeg)?’


Anorexia nervosa – dwangstoornis

Nooit voelde ik mij echt veilig als kind. Ik had soms last van uitbarstingen voortkomend uit een gevoel van pure onmacht, niet wetende meer wat ik moest doen. Intens verdriet en boosheid was wat ik voelde. De reden was wellicht, dat ik mijn gevoel niet durfde te volgen, mezelf niet durfde te zijn.
Lees meer…

‘Ik wist niet meer waar ik het moest zoeken’


PTSS

Mijn ouders zijn op jonge leeftijd uit elkaar gegaan. Dit resulteerde in een co-ouderschap waarin ik 3 dagen bij de ene ouder was en 4 dagen bij de andere. Al vrij jong leerde ik hierdoor me niet te hechten aan de plek waar ik me bevond. Ik moest tenslotte toch altijd weer weg.
Lees meer…

‘Rust in het chaoshoofd’


Depressie – ASS

Ontslag vanwege de bezuinigingen (ik had er 33 jaar opbouwwerk opzitten). “Och, geen probleem, ik heb zo weer wat anders”. Ik was ook een publiek figuur en er verschenen de eerste scheuren door een grote stomme fout van mij. Het ging snel slechter en slechter. Ik was geen schim meer van de zelfverzekerde ik.
Lees meer…

‘Ik was voortdurend het mikpunt van pesterijen’


Pesten – Autisme Spectrum Stoornis (Asperger)

Ik moest dingen op MIJN manier doen. Ik had weinig geduld en de dag duurde me altijd veel te lang. Vooral op school. Daar kon ik niet aarden. Ik wilde zo graag aansluiting bij leeftijdsgenoten, maar klaarblijkelijk was mijn directe en feitelijke manier van communiceren niet gewenst.
Lees meer…