Werkbezoek Koningin Máxima aan Ixta Noa Zutphen

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagmiddag 12 april in Zutphen een werkbezoek gebracht aan Ixta Noa, winnaar van het Grote Appeltje van Oranje 2021 van het Oranje Fonds. Ixta Noa kreeg de prijs voor de vernieuwende manier van ondersteuning van mensen met psychische klachten door ervaringsdeskundigen. 

Met de Appeltjes van Oranje bekroont het Oranje Fonds jaarlijks sociale initiatieven die op succesvolle wijze groepen mensen verbinden en ervoor zorgen dat mensen weer mee kunnen doen in de samenleving. Het thema van de Appeltjes van Oranje 2021 was Mentale Kracht. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Koningin Máxima sprak met onze directeur-bestuurder en met vertegenwoordigers van een aantal samenwerkingspartners over het ontstaan van Ixta Noa, over de activiteiten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid en over de plannen en uitdagingen voor de toekomst. Tijdens het werkbezoek sprak Koningin Máxima met onze vrijwilligers en deelnemers over hun ervaringen bij Ixta Noa en wat de activiteiten voor hen betekenen. 

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek met een aantal medewerkers van Ixta Noa. Zij hebben toelichting gegeven op hun traject van deelnemer naar medewerker en verteld over hun inzet om deelnemers stappen te laten zetten op weg naar herstel. 

De foto’s zijn gemaakt door: ©Remko de Waal / Oranje Fonds.

Bekijk hier een sfeerimpressie van het werkbezoek in Zutphen

Bekijk hieronder de video van het werkbezoek.

Ixta Noa wint Appel van Oranje 2021 (1 juni 2021)

Ixta Noa, Zelfregiecentra van Vriendendiensten (Deventer) en Expertise Center Education Care Saba zijn de winnaars van de Appeltjes van Oranje 2021. Op Paleis Noordeinde reikte Koningin Máxima in aanwezigheid van Koning Willem-Alexander de prijzen uit aan de winnaars, die zich inzetten voor psychisch kwetsbare mensen. Het thema was dit jaar Mentale Kracht. De prijzen gingen dan ook naar projecten waar vrijwilligers, vaak zelf ervaringsdeskundigen, klaarstaan voor mensen met psychische problemen. Volgens de Koningin zijn de ervaringen en het inlevingsvermogen van ervaringsdeskundigen goud waard.

Winnaar Grote Appeltje van Oranje

Ixta Noa wint het Grote Appeltje van Oranje vanwege de bijzondere manier waarop zij zich blijven ontwikkelen en vernieuwen. Bij Ixta Noa krijgen mensen met psychische klachten ondersteuning van ervaringsdeskundigen.

“Dit is een grote eer. Onze mensen zetten hun eigen ervaring in om anderen te ondersteunen. Iedereen zorgt ervoor dat iedereen ertoe doet en meedoet en iedereen een bijdrage levert aan het herstel. Deze prijs is niet voor mij maar voor alle mensen die elke dag weer werken vanuit hun eigen kwetsbaarheid om anderen te ondersteunen”, reageerde directeur Gerard de Roos.

Bekijk hieronder de video van de uitreiking.