Film ‘Verslaafd aan Jou’

Verslaafd aan jou

Naasten van verslaafden staan bij ons centraal.

Of het nu gaat om verslaving aan drugs, drank, gokken of gamen. De gevolgen voor de omgeving zijn vaak grotendeels hetzelfde. Dus heb je iemand in je directe omgeving die verslaafd is en heb je behoefte aan ondersteuning? Dan kun je terecht bij Verslaafd aan Jou.

Film ‘Verslaafd aan Jou’ 

Verslaving heeft niet alleen invloed op de verslaafde zelf, maar op de hele omgeving. En die omgeving is vaak onderdeel van het in stand houden van de verslaving. Keer op keer zeg je dat het nu echt genoeg is, maar keer op keer neem je de verslaafde weer terug. Uit liefde, uit angst, uit schuldgevoel of juist hoop.

Grenzen worden overschreden, maar consequenties worden niet opgelegd. De verslaafde kan zijn gang weer gaan en de omgeving is weer alle grip kwijt.

Gesprekken leiden tot niets, omdat je er simpelweg met woorden niet meer uitkomt. Deze vorm van communicatie heet de ‘Dramadriehoek’. Deze driehoek bestaat uit een redder, een aanklager en een slachtoffer. Tussen twee mensen kunnen alle 3 de rollen worden aangenomen in een gesprek: Je probeert toch maar weer boos te worden (aanklager), je bent radeloos en weet het niet meer (slachtoffer) en dan weer ga je het zelf gewoon allemaal oplossen voor de verslaafden (redder).

Een eerste stap is om uit deze driehoek te stappen in een volgend gesprek…

Om je een goed voorbeeld te geven van hoe zo’n gesprek verloopt, hebben wij een interactieve film gemaakt, waarin je kunt kiezen welke rol de hoofdpersoon aanneemt..

Opzet project ‘Verslaafd aan jou’

Met ‘Verslaafd aan Jou’ wil het Trimbos-instituut helpen het taboe te doorbreken.
De speciale Facebookpagina geeft informatie over de verschillende activiteiten die het komend jaar georganiseerd worden. Op de hoogte blijven? Kijk op de website: www.verslaafdaanjou.nl

 

Reacties