Overzicht krijgen en overzicht houden..

Dat is voor mij nu het allerbelangrijkste!
En vooral focussen op wat wel kan i.p.v. wat niet.
Nee, ik heb geen onbezorgde jeugd gehad, het ontbrak aan zorg, aandacht en veiligheid waardoor ik mijn emoties zover onderdrukte dat ik een sociale angst ontwikkelde, kampte met paniekaanvallen en terugkerende depressies. Ik heb een hele weg afgelegd om te komen waar ik nu ben, ik heb geleerd te huilen, te lachen, boos te zijn, en op mijzelf te vertrouwen. En ik leer nog elke dag.

Wat ik mijzelf vooral voor houdt in deze onzekere tijd is één zinnetje die ik dagelijks een aantal keren herhaal “ wel voelen maar niet voeden”. Het is zo belangrijk om je gevoelens serieus te nemen en te delen, troost te vinden en te vragen, een uitlaatklep hebben, goed voor jezelf te zorgen en aan te geven wat je nodig hebt. Met niet voeden bedoel ik, niet in het doemdenken schieten, niet meegaan in het “wat als…en stel je voor dat…”. En zeker niet alles wat los en vast op social media wordt verspreid lezen! Ik roep mezelf dan terug, blijf objectief, houdt het bij de feiten en in het hier en nu. Mij helpt dit echt enorm!

Waar ik heel dankbaar voor ben is dat ik als ervaringsdeskundige mag werken bij Ixta Noa. Juist door mijn eigen ervaringen weet ik hoe lastig en zwaar het is om aan je herstel te werken, toch tegelijkertijd ook ontzettend mooi als je na verloop van tijd daar ook de vruchten van plukt.

Bij Ixta Noa slaan we ons daar samen doorheen. Vooral nu het leven op z’n kop staat hebben we elkaar hard nodig en zelfs met de beperkte middelen die we nu tot onze beschikking hebben doet iedereen zijn uiterste best om waar nodig elkaar en onze mensen te ondersteunen. Het is voor velen heel naar om niet te weten wat je te wachten staat, waar dit naar toe gaat, hoelang het duurt en of het ooit wel weer hetzelfde wordt als voorheen? Zorgen om alles wat, en iedereen die, je liefhebt. Zorgen om de mensen waarvan je weet dat ze amper hun hoofd boven water kunnen houden. Medeleven met de mensen die ziek zijn, medeleven met de nabestaanden van de mensen die het (nog) niet gered hebben.

Maar weet wel; we doen dit samen! We hebben hoop, vertrouwen en elkaar!

Veel liefs Margreet

 

 

Reacties