Het Respijt in Nijmegen geopend

Nieuwe ontwikkelingen in Nijmegen | Respijt Ixta Noa Nijmegen

De verhuizing van het Praktijkhuis in maart 2016 heeft gezorgd voor meer ruimte, meer mogelijkheden, veranderingen en innovatief nadenken over de toekomst. Nadenken over wat te doen met het appartement in ons nieuwe pand, kwam tot het uitwerken van een nieuwe mogelijkheid om mensen te ondersteunen. Het starten van een logeervoorziening, het respijt.
Afgelopen jaar is er in het Praktijkhuis van Ixta Noa Nijmegen hard gewerkt aan het faciliteren van een slaapvoorziening voor deelnemers, een mogelijkheid om in een veilige en prettige sfeer tot rust te komen en te kunnen werken aan stappen richting herstel. Brainstormen, verbouwen, bezoekjes aan de Ikea, klussen en vooral met veel plezier zijn we gekomen het maken van een start en kunnen wij met trots zeggen; het Respijt is geopend!

Het respijthuis is een voorziening voor mensen (18+) die een psychische onbalans ervaren. Zij kunnen gebruik maken van het respijthuis om op te laden of even op adem te komen voor een duur van enkele dagen tot maximaal twee weken. Er zijn vier kamers gerealiseerd waar vier afzonderlijke personen kunnen verblijven. Er is een gezamenlijke keuken en badkamer met toilet op de verdieping. Op één kamer staat een slaapbank voor eventueel een ouder/gast.

Doordat het respijthuis gekoppeld is aan het Praktijkhuis is er een korte lijn voor ondersteuning. Tijdens het verblijf in het respijthuis wordt er gevraagd om naast de afspraken buiten de deur, zoals vrijwilligerswerk en/of therapie, mee te draaien in het praktijkhuis. Wij bieden een duidelijke structuur van dag en nacht en gezamenlijke eetmomenten. Ook zal er een begeleidingsplan worden opgesteld. Hierin worden (kleine) doelen gesteld en geëvalueerd. Het verblijven in het respijthuis is een toevoeging naast een traject die iemand al heeft lopen. Buiten openingstijden van het praktijkhuis is het noodzakelijk om zelfstandig de overige tijd in te kunnen vullen. Uiteraard kunnen vrijwilligers meedenken in de manier waarop dat te doen.

Aanmelding
Op het moment dat iemand gebruik wil maken van het respijthuis zal er een intake gesprek gepland worden. Hierin wordt duidelijk wat Ixta Noa kan bieden en nemen we een risico-inventarisatie mee, wordt de duur van het verblijf bepaald, regels besproken en zal er een overeenkomst getekend worden. Binnen de mogelijkheden van het respijthuis is eigen verantwoordelijkheid een belangrijk element. Wanneer blijkt dat de regels niet wordt nageleefd of deze voorziening niet voldoende helpend is, kan er na overleg worden besloten om de ondersteuning door middel van het respijthuis te beëindigen. Er wordt dan meegekeken naar alternatieve ondersteuning.  Aanmelden kan via de website www.ixtanoa.nl

Met veel vertrouwen kijken we uit naar deze mooie, nieuwe uitdaging. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met Jitte Galbraith (jitte@ixtanoa.nl of 06-83 53 13 66) en Mirjam Blom (mirjam@ixtanoa.nl of 06-11 17 02 73) of een mail naar respijtnijmegen@ixtanoa.nl . Daarnaast kunnen gasten en professionals langskomen voor een rondleiding door het respijthuis om een indruk te krijgen. Dit kan tijdens de openingstijden van het Praktijkhuis.

Een sfeerimpressie:

het-respijthuis-nijmegen

respijthuis-njmegen-1

respijthuis-njmegen-8

respijthuis-njmegen-7

respijthuis-njmegen-6

respijthuis-njmegen-5

respijthuis-njmegen-4

respijthuis-njmegen-3

respijthuis-njmegen-2

 

Reacties