Steekje Los – hoe een spel verbindt en uitdaagt

Het had het effect van “over de streep”; er heerste een hoop energie en het onderlinge vertrouwen schepte een band. Deelnemers vonden het leuk en waren enthousiast! De spelmiddag ‘Een Steekje Los’ stond in het teken van delen met als doel stigma doorbreken, herstel te bevorderen en kwaliteit van leven te verhogen.

Een kleurrijk spel

Met uiteenlopende thema’s als zingeving, relaties, sociale contacten en gezondheid nodigde uit tot gesprek mét elkaar. Dit ontstond bijna als vanzelf. “Daarvoor is vertrouwen onderling nodig” lichte één van de deelnemers toe. Nog te vaak zien we in dat mensen met een psychische onbalans zich terugtrekken in zichzelf, terughoudend zijn in wat ze wel en niet vertellen. Onzekerheid en angst voor de reactie van anderen houdt hen tegen. Dat dit niet nodig is, kan enkel worden ervaren door te doen. Dit vergt lef, daadkracht en/of passie, zoals ontstaat in een spelletje. In “het vuur van het spel” was geen enkel vooroordeel merkbaar. Vanuit een ontspannen en veilige omgeving ontstond er wederzijds begrip voor ieders unieke ervaring.

“De groep was bereid zich te laten zien”, blikte één van de spelleiders terug. “Het leek wel of ze dat stilzwijgend vooraf hadden afgesproken.”. Er was een klik. Met een zak vol opstekers – bedoeld als positieve feedback – gingen alle deelnemers tevreden en uitgelaten naar huis.

Het spel

Een Steekje Los creëerde openheid, bewustwording en veranderde de manier waarop deelnemers een gebeurtenis zagen. Studenten van het Saxion die onderzoek naar de praktische toepassing van het spel binnen zorginstellingen hadden gedaan bevestigden de mooie resultaten.  “Het verbetert de communicatie tussen mensen onderling – een cliënt voelt zich nu ineens mens.”

Met allerlei verschillende kaarten is het spel ‘een steekje los’ voor verschillende psychische uitdagingen in te zetten. Nieuwsgierig geworden? Ook een keer meedoen? Samen met Stichting De Bagagedrager is Ixta Noa op zoek naar testpersonen voor de verschillende werkvormen, zogenoemde ‘stigmatools’. De Spelmiddag vindt plaats op vrijdag 30 juni van 13.00 tot 16.00 uur in het Praktijkhuis van Ixta Noa. Aanmelden kan via deze website. Reiskosten worden vergoed (tot maximaal 15 euro).

Het spel ‘Een Steekje Los’ is overigens ook altijd in de huiskamer van Ixta Noa te spelen.

 

Een steekje los3 Een steekje los2 Een steekje los1

 

Reacties