Terugkerende rubriek: Ixta in de tuin

Bij Ixta Noa Zutphen kunnen mensen op maandagavond (na aanmelding voor 12 uur) aanschuiven aan de dis. Nu hebben we het idee opgevat om voor een (h)eerlijke boerenkool maaltijd in januari/februari 2019 zelf onze groenten te verbouwen! Dit seizoen is het zover. Aan de slag. In deze rubriek, onder het kopje “Ixta in de tuin” kan je volgen hoe het de groenten in de tuin vergaat. Of de aardappels al opkomen, in bloei staan, wanneer de boerenkool gezaaid gaat worden en ga zo maar door. Veel tuinplezier en wie weet eet jij volgend jaar mee van een zelf verbouwde boerenkool maaltijd!

Actie 1: Het poten van de aardappelen.

De aardappelen zijn op 10 april de grond in gegaan. Het ras dat we gepoot hebben is Frieslander. Dat is gebeurd in rijen met 50 cm tussenruimte. In de rij liggen de aardappelen er om de 40 cm in. Ze liggen 8 tot 10 cm diep. Zo hebben ze mooi de ruimte om te groeien. De uitlopers die je op de foto’s kunt zien, daar groeit straks boven de grond de plant uit. Het eerste jaar dat ik mijn tuin had, deed ik het ook op die manier, maar dat had ik niet opgezocht. Dus toen het hele veld gedaan was, ik thuis rustig op de bank zat, begon ik te twijfelen. Oei! Hadden die uitlopers niet naar beneden gemoeten!? Worden dat niet de wortels van de aardappel!? Ik had het gelukkig op gevoel goed gedaan. Zo heb ik al veel geleerd in en van de tuin.

Het duurt meestal zo’n 3 tot 4 weken voordat de eerste aardappelen uitlopen. Even afwachten nu dus………………..

2) De dag na het poten ben ik weer in de tuin en wat zie ik!? Woelmuizen! Deze o zo schattige diertjes zijn klein, maar met velen. Ze eten van onderaf, verscholen in de grond, je knollen weg. Ik snap dat ze ook moeten eten, maar ik hoop dat ze wat aardappels laten zitten voor ons. Ik maak me wel een beetje zorgen, want meer dan de helft van m’n aardappelveld (90 aardappelen) is omgewoeld. Ik weet inmiddels na ruim 2 jaar tuinieren, dat ik me veel minder zorgen hoef te maken dan ik doe. Dat ik erop mag vertrouwen dat het goed komt. We zullen zien….

3) De eerste aardappelen zijn uitgelopen! Komt het dus toch goed ondanks de woelmuizen. De aardappelen zijn vroeger opgekomen dan normaal door het warme weer van deze lente. Binnen 2 weken al.

Om op te warmen is dit alvast het eerste deel van Ixta in de Tuin. Vervolgens elke woensdag meer over ‘Ixta in de tuin’ op onze Facebookpagina.

Actie 2: Er is van alles te doen in de tuin

Het voorjaar is nu echt losgebarsten in de natuur. Er is van alles te doen in de tuin. De snijbonen kunnen binnenkort alweer de grond in. Druk druk. Het is echt seizoenswerk zo’n moestuin. Het wordt me soms wat veel nu, rustig blijven maar. First things first. Eerst maar eens zorg dragen voor dat wat al groeit. Ik heb besloten de aardappels aan te aarden. Dan maak je verhoogde heuveltjes rondom de plant. De woelmuizen hadden er een zooitje van gemaakt en er waren wat aardappels naar de oppervlakte gekomen. Dan worden ze groen en dat is giftig. Samen met mijn jongste zoon die vakantie heeft van school was dit tuinkarweitje in 2 uur gepiep(er)t. Op naar het volgende…. (link naar Facebook)

 

 

 

Reacties