Vergeet vooral mensen met psychische klachten niet

De coronacrisis zal duidelijk maken hoezeer psychiatrische patiënten óók fysiek zeer kwetsbaar zijn, volgens experts. Hopelijk beklijven dat soort inzichten, net als de steun die patiënten elkaar afgelopen week boden. (Dit verhaal is ook te beluisteren.)

Het is al moeilijk genoeg om mensen sociale onthouding te laten accepteren, zo schreef Vox-journalist Ezra Klein vorige week, laat staan dat je ook nog eens gaat benadrukken hoe verontrustend al die isolatie is.

En toch, aldus Klein, zullen we nu moeten erkennen dat sociaal isolement grote gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. De mens is een sociaal dier en het coronavirus bedreigt onze verbondenheid. ‘Menselijk contact is bijna net zo essentieel als water of voedsel’, zei ook een sociaalpsycholoog in de Volkskrant. ‘Vooral in tijden van onzekerheid, angst en stress is de interactie met mensen onontbeerlijk.’

Iedereen die thuiszit zal het beginnen te ondervinden: corona gaat een enorme tol eisen van de geestelijke volksgezondheid. De eerste onderzoeken wijzen erop dat dit ook in China het geval was. En ja, alleenstaanden, ouderen, zieken en zzp’ers treft dit extra hard, zo wordt overal benadrukt. Maar voor mensen die al angstig, gestrest, achterdochtig of eenzaam waren, door psychische problemen, is de duisternis compleet, kan ik me zo voorstellen.

De afgelopen week vroeg ik daarom contacten die werken in de geestelijke gezondheidszorg of ervan afhankelijk zijn, hoe zij zich schrap zetten voor wat komen gaat, wat ze al merken van de crisis en waar de risico’s liggen. En ook: wat we wél kunnen doen.

Uit hun berichten van het front kwamen een paar opmerkelijke dingen naar voren.

Lees/luister hier het artikel verder…

 

 

Reacties