WeHelpen: vind en bied hulp bij u in de buurt

Vanaf 7 april is het nog makkelijker om hulp te vinden of aan te bieden wanneer het u uitkomt en bij u in de buurt. Met de lancering van de lokale website www.wehelpen.nl/zutphen, Facebookpagina  WeHelpen ZutphenWarnsveld en op diverse plekken een WeHelpen balie kan iedereen in de gemeente Zutphen nog makkelijker met WeHelpen aan de slag. WeHelpen is een beweging van, door en voor mensen. Mensen die hulp nodig hebben, hulp willen bieden of mantelzorgers die al hulp bieden maar hierin ondersteuning zoeken. Via het digitale platform WeHelpen.nl vindt u elkaar, werkt u samen aan een socialere samenleving waarin helpen en hulp delen vanzelfsprekend is op de momenten dat het nodig is en dichtbij.

Ixta Noa in Zutphen is één van de partijen die actief betrokken is bij dit prachtige initiatief. 

Waarom WeHelpen?
Vroeger waren noaberschap en burenhulp heel gewoon, zoals helpen met tuinieren of boodschappen doen. Tegenwoordig lijkt het wel of vragen om en aanbieden van hulp iets is waar u een ander liever niet mee belast. Maar als u er niet om vraagt, kan het niet gegeven worden. Er zijn altijd mensen die graag een handje helpen. Connie van der Tuin (aanjaagteamlid WeHelpen van het eerste uur) legt uit: “We zien ook een maatschappij die verandert; een overheid die zich verder terugtrekt, veranderingen in de zorg, mensen willen best vrijwilligerswerk doen maar wel zelf bepalen hoe, wat en wanneer. WeHelpen sluit mooi aan bij deze veranderingen. WeHelpen maakt het vragen, aanbieden en delen van hulp weer makkelijker voor u. WeHelpen is gratis en u kan een vraag stellen en een ander helpen, op uw eigen manier en in uw eigen tijd!”

Voor wie?
Mantelzorgers, vrijwilligers, hulpbehoevenden, ouderen, jongeren: iedereen die om wat voor reden dan ook een helpende hand kan gebruiken of wil aanbieden. WeHelpen is er voor burgers, maar ook voor organisaties als zorginstellingen, verenigingen en vrijwilligersorganisaties. Iedereen laat zo vanuit zijn eigen dynamiek zijn (maatschappelijke) betrokkenheid zien. Een account aanmaken is gemakkelijk: u hebt alleen een e-mailadres nodig, waarna u een aantal gegevens invult over uzelf en bij voorkeur een foto toevoegt. Daarna kunt u gelijk gaan helpen of om hulp vragen.

WeHelpen balie voor informatie en ondersteuning

Projectcoördinator Melinda Stroeve vertelt: “Omdat we beseffen dat niet iedereen even handig is met een computer of beschikking heeft over een computer, hebben we WeHelpen balies georganiseerd. Op diverse plekken in gemeente Zutphen kan men meer informatie krijgen en ondersteuning om een account aan te maken. Maar vanuit de Vrijwilligerscentrale Zutphen bieden we ook de mogelijkheid om namens een inwoner een hulpvraag of aanbod te plaatsen. We hebben nu zes plekken in gemeente Zutphen waar inwoners terechtkunnen voor hulp. Met een aantal organisaties zijn we in gesprek om ook daar een WeHelpen balie te realiseren, zoals Wooncentrum de Polbeek en de Ontmoeting in Huize Borro. Zo ontstaan er dit jaar nog meer WeHelpen plekken in gemeente Zutphen.”

Lees verder op de website van WeHelpen.nl

Reacties