‘Ze kunnen zelfs bang zijn om een supermarkt te betreden’

Ixta Noa Zutphen in de media: een interview met Marcel en Jos. Ervaringsdeskundigen in dienst bij de Stichting Ixta Noa.

De inrichting van het praktijkhuis aan de Stationsstraat 1 in Zutphen is gelijk aan een gewone huiskamer. Een grote eettafel, een gezellig zitje, tv en alles dat we thuis gewend zijn. Marcel Schepers en Jos Bosman-Pas hebben de dagelijkse leiding. Zij zijn als ervaringsdeskundigen in dienst bij de Stichting Ixta Noa. Dit is een stichting waar ervaringsdeskundigen uit de Geestelijke Gezondheidszorg mensen met psychische problemen helpen. Samen met enkele stagiaires en 15 vrijwilligers houden zij de boel draaiende.

Per maand maken ongeveer 100 mensen gebruik van het praktijkhuis en de online begeleiding. “Het praktijkhuis is GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg, red.) breed,” zegt Marcel, “Alle mensen die een psychisch avontuur meegemaakt hebben kunnen hier terecht. We willen heel laagdrempelig zijn daarom is het ook mogelijk om digitaal contact met ons te leggen. Sommige mensen hebben er al baat bij als ze via de mail antwoorden op hun vragen krijgen. Voor anderen is dat dan weer een opstapje om daadwerkelijk naar het praktijkhuis te komen.”

“Voor hen kan het een angstige ervaring zijn om een supermarkt te betreden”

De hulp die geboden wordt, is erg divers en  afhankelijk van de doelen die de deelnemer stelt. Soms hebben mensen met een psychisch probleem moeite met alledaagse dingen. Binnen het praktijkhuis kunnen ze dan leren. Als voorbeeld noemt Marcel boodschappen doen: “Er zijn echt veel mensen die daar problemen mee hebben. Voor hen kan het een angstige ervaring zijn om een supermarkt te betreden. Voor deze mensen hebben we een boodschappengroep. Samen gaan zij dan naar de winkel en zo leren ze die angst te overwinnen.”

Naast de individuele begeleiding zijn er ook groepsactiviteiten zoals de boodschappengroep. Daarnaast is er een stemmingsstoornissengroep, een eetstoornissengroep en een kookgroep. De mensen die er werken zijn allemaal ervaringsdeskundigen. Dat word je niet zomaar. Behalve dat ze zelf problemen gehad hebben, hebben ze ook een opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd. In die opleiding leren ze hoe ze de door hen opgedane ervaringen in kunnen zetten om anderen te helpen. Jos:  “Het vervelende is dat er toch nog een stigma rust op het hebben van een psychisch probleem. Daardoor lopen sommige mensen soms eerst wel tien keer langs onze voordeur voordat ze naar binnen durven gaan. Dat is erg jammer want wij kunnen echt iets voor ze betekenen.”

Lees het volledige artikel op de website: Zutphen 24

Reacties