Respijt, ervaringen van logees

Onderstaand een ervaringsverhaal van één van onze Respijt logees in Zutphen:

´… Ik ben mantelzorger voor mijn moeder, en mede hierdoor overbelast geraakt. Via de crisisdienst ben ik doorverwezen naar Ixta Noa Zutphen voor een respijtkamer. De beslissing vond ik lastig, maar het intakegesprek en de rondleiding hebben mij doen beslissen hier te komen. Ixta Noa is voor mij een goede stap richting herstel. Het is laagdrempelig, ik word niet als patiënt gezien maar als mens en dat geeft een goed gevoel. De medewerkers en vrijwilligers zijn ervaringsdeskundig en een gesprek is altijd mogelijk. Ik heb niet meer het gevoel er alleen voor te staan. Ook vind ik het fijn dat je, als je dat wilt, kunt praten met lotgenoten. Ik durf meer open te zijn, iets waar ik erg veel moeite mee had. Het geeft me rust mezelf te kunnen zijn en niet meer op mijn tenen te hoeven lopen, het niet meer alleen te hoeven dragen. Ook krijg ik handvatten aangereikt om meer dingen uit handen te kunnen geven. Kortom een geweldige plek met fijne mensen om de batterij weer op te laden…´


Ervaring van Judith:

In de periode van juni/juli 2019 heb ik gebruik gemaakt van één van de respijtkamers bij Ixta Noa te Zutphen. Mijn naam is Judith, ik ben 23 jaar en ik werk als verpleegkundige.

Dit jaar heb ik veel bereikt op allerlei vlakken, maar helaas ook meerdere tegenslagen ervaren. Door de tegenslagen lukte het mij het niet om mezelf te herpakken en om goed voor mezelf te blijven zorgen en echt de rust te pakken die ik nodig had.

Oude destructieve copingen namen de overhand, waardoor de eetstoornis en depressie ruimte zagen om opnieuw een weg terug te vinden. Iets wat onbewust gebeurde. Ik was mezelf kwijt en gunde mezelf geen rust (dit mocht niet van mezelf). Op een gegeven moment lukte het niet meer om “mijn masker” op te houden. Ik besloot destijds mijn eigen omgeving te verlaten en ik verbleef op verschillende plekken. Het was fijn om een plek te hebben voor tijdelijk, maar ik kwam niet tot rust en voelde mij vooral een last voor mezelf en voor anderen.

Totdat ik besloot om tijdelijk gebruik te maken van één van de respijtkamers. Een lastige en enge keuze, maar ik merkte wel dat het nodig was.
Ik heb dit ervaren als een fijne tussenoplossing. Ik heb de periode dat ik er verbleef echt ervaren als een eigen plek voor mezelf. Een plek waarin ik merkte dat ik mezelf kon zijn en waarin ik merkte dat ik mij begrepen voelde door anderen. Doordat ik mij begrepen voelde en mezelf kon zijn durfde ik mezelf kwetsbaar op te stellen, ik voelde mij namelijk in een veilige omgeving. Een veilige omgeving voelde zo nieuw voor mij, aangezien ik dit een langere periode niet ervaren had. Dit met behulp van medewerkers, vrijwilligers en deelnemers. Dit was door middel van gesprekken te voeren, activiteiten uitvoeren, gezamenlijke lunch, koffiemomenten of wandelingen maken etc.

Ik werd veel met mezelf geconfronteerd, maar deze periode heeft mij zoveel sterker gemaakt. Ik plan op dit moment voor mezelf rustmomenten in en ik weet nu wat helpt in mijn herstel en wat niet. In de periode van mijn verblijf in het respijt ben ik opzoek gegaan naar een eigen woning. Gelukkig is dit mij gelukt!

Herstel moet ik zelf doen, maar ik hoeft het niet alleen te doen. Hulp vragen mag!

Wil je meer informatie over de respijtvoorziening in Zutphen? Bel dan 0575-57 18 96