In Nederland belanden jaarlijks duizenden mensen op de spoedeisende hulp (SEH) met ‘opzettelijk zelf toegebracht letsel’. In driekwart van de gevallen gaat het om een zelfmoordpoging. Artsen en verpleegkundigen worstelen met deze groep patiënten. Voor medisch personeel is suïcide nog vaak een onbegrepen onderwerp.
Vorig jaar stierven 1885 mensen door zelfmoord. Maar veel meer mensen doen een poging die niet leidt tot de dood. Dat zijn jaarlijks zo’n 40.000 mensen. Zo’n 16.400 van hen komen terecht op de SEH, gemiddeld 44 keer per dag.
Goed hardlopen
Niet al het ziekenhuispersoneel weet goed om te gaan met iemand na een zelfmoordpoging. “Mensen rollen met hun ogen. Zeggen: ze zijn er weer. Of er wordt gevraagd: waarom ben je hier weer?”, zegt David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen. Hij hoort vaak tenenkrommende verhalen.
Zo hoorde hij ook: ‘Waarom ben je zo somber? Ga gewoon een keertje goed hardlopen.’ Uitlatingen die volgens de arts mensen nog zieker maken. “Zo’n patiënt denkt dan nog sterker dat hij of zij er niet meer mag zijn.”
Dat ondervond ook Moira, die na een moeizame jeugd een suïcidepoging ondernam en op de SEH belandde:
Klik op de afbeelding voor de video van Moira en lees het artikel verder op de website van NOS.nl/nieuwsuur.