5 september 2022 - Door Ixta Noa

“Als iemand echt dood wil, dan zou diegene er niet over praten”. Hoewel deze aanname nog steeds bestaat, is het écht niet waar!

Zaterdag 10 september is het Wereld Suïcide Preventie Dag. Op deze dag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor de preventie van zelfdoding en voor geestelijke gezondheidsproblemen. Ook wordt op deze dag steunt betuigt aan dierbaren van mensen die overleden zijn door zelfdoding en voor overlevenden van een suïcidepoging. In het kader van deze dag zijn er rondom 10 september gele lintjes in onze Praktijkhuizen te vinden.

Zelfdoding is voor heel veel mensen een moeilijk onderwerp. Toch is het belangrijk om hierbij stil te staan, omdat zelfdoding één van de meest voorkomende doodsoorzaken ter wereld is.

Naast het feit dat zelfmoord vaak een taboeonderwerp is, leven er ook nog steeds veel vooroordelen over zelfdoding. Iemand kan om verschillende redenen suïcidale gedachten hebben en hoewel het geen makkelijke gesprekken zijn om aan te gaan, erover praten helpt! Dit geldt natuurlijk ook als je een dierbare bent verloren of wanneer jezelf een suïcidepoging hebt gedaan. Het maakt je in ieder geval minder alleen.

Bij Ixta Noa is dit onderwerp geen taboe en ben je welkom om (privé) over jouw ervaringen te delen en lotgenoten te ontmoeten.

Hier vind je onze Praktijkhuizen. Heb jij op dit moment hulp nodig? Dan kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en de website: 113.nl.