20 oktober 2021 - Door Ixta Noa

Een kwart van de jongvolwassenen heeft psychische problemen, daarom wordt deze groep in het bijzonder met de Landelijke Dag Psychische Gezondheid opgeroepen open te zijn over mentale worstelingen. In Nijmegen kunnen zij voor een luisterend oor terecht bij het inloophuis van Ixta Noa, dat wordt gerund door vrijwilligers die zelf ook psychisch kwetsbaar zijn en het belang van openheid hebben ervaren.

‘Ik worstel vanaf mijn tiende met depressies, op mijn dieptepunt wilde ik niet meer leven. Vorig jaar ben ik vanwege een behandeling voor mijn borderline persoonlijkheidsstoornis tien maanden opgenomen geweest’. vertelt de 24-jarige Emma Castrop voor wie openheid noodzakelijk is geweest om te herstellen en leren omgaan met haar psychische problemen. ‘Delen en openheid is enorm belangrijk, omdat als je alles alleen doet en je je stress niet kwijt kan, je emmer overloopt. Daarnaast maakt altijd een masker op hebben eenzaam en onmogelijk je met mensen te verbinden. Terwijl dat juist zo belangrijk is om psychisch gezond te blijven.’

Erkenning
De 22-jarige Nobilée van den Bos is behandeld voor een sociale angststoornis, stemmingsklachten en automutilatie. Ook voor haar is open en eerlijk zijn over hoe het met haar gaat essentieel om haar psychische gezondheid te managen. ‘Mij helpt het vooral om eerlijk tegen mensen te zeggen als ik me niet goed voel. Dat helpt omdat je bijna altijd hoort dat anderen zich ook weleens zo voelen, en dan weet ik dat ik niet de enige en niet raar ben. Dat is heel fijn, want psychische problemen kunnen heel eenzaam voelen’, legt ze uit.

Masker afzetten
Beide vrouwen zijn inmiddels uit een diep dal geklommen en gestart met een studie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit. Nu ze zelf hebben geleerd met hun psychische kwetsbaarheid om te gaan, zetten ze zich in als ervaringsdeskundige in het inloophuis van Ixta Noa. Een plek waar iedereen welkom is om binnen te lopen, een verwijzing is niet nodig. Veiligheid, warmte en openheid staan voorop.

Lees hier het artikel verder in De Gelderlander.