26 juli 2022 - Door Ixta Noa

Afgelopen jaar mocht ik onder de noemer Ixta in Contact 2 x een 8 weekse training verzorgen bij Ixta Noa in Zutphen. Met als onderliggend motto: ‘moge ik leren door de ogen van liefde en begrip naar mezelf te kijken’.

Iedereen krijgt in het leven te maken met tegenslag en verlies. De impact ervan op iemand is verschillend en afhankelijk van allerlei factoren. Ontwrichtende gebeurtenissen kunnen zijn verlies van gezondheid, van dierbaren, van werk, gemiste kansen en onvervulde dromen. Ook de impact van het overlijden van een broer/zus in de vroege jeugd, een familiegeheim, onvervulde kinderwens, of een ernstig ongeluk kan zorgen voor verborgen verlies en onzichtbare rouw.

Verlies waar niet voldoende om gerouwd is blijft van invloed op overtuigingen en gedrag en kan in het heden weer getriggerd worden. Het kan zich uiten in eenzaamheid, een burn-out, conflicten of psychische en vage lichamelijke klachten.

Vanuit deze achtergrond en met de levenscirkel als kapstok werden in 8 bijeenkomsten cyclische patronen verkent die we allemaal doormaken in het leven. Het betreft de thema’s welkom- hechting- verbinding- afscheid- rouw en betekenisgeving. Een verkenning van het eigen levensverhaal met hoofd, hart en lijf. Gericht op inzicht in en (h)erkenning van de impact die ingrijpende gebeurtenissen of verlies nog kunnen hebben op je leven en overtuigingen van NU. 

Afgelopen week was – na 2 maanden – de terugkombijeenkomst van de laatste groep Ixta in Contact. 

Hoe fijn was het om te merken dat de training voor het merendeel een positieve invloed heeft gehad en er zoveel -blijvende- positieve ontwikkeling is! Enkele reacties: ‘ik heb meer inzicht en zelfacceptatie gekregen’; ‘ik heb een andere focus gekregen en ervaar meer eigen regie’’.  Een van de deelnemers schreef onderstaand gedicht – dat ik met goedkeuring mag delen – als weergave van het proces dat ze heeft doorgemaakt. 

Welkom
Ik voelde mij niet welkom
Het was niet een thuis
Ma was onberekenbaar
Dat voelde vaak niet pluis

Hechten
Als het niet echt veilig voelt
Is het lastig om te hechten
Ik los het allemaal zelf wel op
Ik hoef geen hulp, ik kan vechten

Intimiteit
Echt verbinden, een diepe relatie
Dat is me toch wat te intiem
Ik kan het allemaal prima alleen
Je kunt ook plots weer vertrekken bovendien

Afscheid 
Afscheid nemen, het hoort erbij
Ouders, broer, partner, huis en baan
Ze zijn allemaal verdwenen
Het heeft me veel verdriet gedaan

Rouwen
Echt rouwen om wat is verloren
Kan alleen als het is erkend
Vaak te herleiden naar het kleine meisje
Ik heb haar gezien en ik heb haar herkend

Betekenisgeving
Ik hoef niet altijd sterk te zijn
Maar ik zie wat het me heeft gebracht
Ik mag mijn hart gaan openen
Verbinden uit liefde, dat is mijn nieuwe kracht

Nieuw welkom
Ik ben welkom
Ik voel me blij
Kom maar op leuke vent
Je mag er nu bij!

Lucie K. 

Ik ben dankbaar voor en geniet van de inspirerende samenwerking met Ixta Noa Zutphen! Die in de vorm van supervisie nog een vervolg gaat krijgen. En ben bevestigd in mijn overtuiging dat de sleutel tot ‘heel worden’ ligt in het begrijpen van wat je heeft gevormd. Zodat je met meer compassie kunt kijken naar je eigen levensverhaal. En dan je éigen keuzes kunt maken. 

www.leaadriaans.nl