16 september 2021 - Door Ixta Noa

Yes! Wij hebben de Monumentenprijs 2021 gewonnen!! Wat een supermooi compliment voor het geweldige pand waar ons Praktijkhuis is gevestigd.

En dan ook nog veel mooie en lovende woorden ontvangen omdat het werk wat we doen zo goed past in het thema van deze verkiezing; Disse daagn steet de duur altied lös. Bedankt gemeente Enschede en Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL). We gaan het pand nog een stukje mooier maken met dit prijzengeld en het prachtige kunstwerk van Nadeche Altena!

Artikel in Tubantia
Het markante herenhuis aan de Molenstraat 30 heeft de Monumentenprijs Enschede 2021 gewonnen. Het pand is tegenwoordig het onderkomen van Ixta Noa, dat hier een inloophuis heeft voor psychisch kwetsbare mensen.

Ixta Noa zelf onderscheiden
Het thema van de Enschedese monumentenprijs was dit keer Disse daagn steet de duur altied lös. Een Twentse variant van het thema van de landelijke Open Monumentendagen: Mijn monument, jouw monument. De jury heeft daarom goed gekeken naar wat er achter de voordeur gebeurt. Bij de hulporganisatie Ixta Noa staat die deur altijd open, voor iedereen. Er wordt gewerkt zonder verwijzing. De landelijke stichting werd deze zomer zelf onderscheiden met een Appeltje van Oranje, een jaarlijkse prijs voor succesvolle sociale projecten.

Volgens de jury van de Enschedese monumentenprijs is bij elke vier genomineerden de gastvrijheid ‘goed zichtbaar, steeds uniek en op eigen wijze’. Ixta Noa aan de Molenstraat 30 spande in de ogen van de jury daarin de kroon. Zij bieden een inloophuis voor iedereen die worstelt in het leven en doen dat in een prachtig pand, waarin op zorgvuldige wijze zoveel mogelijk bewaard wordt van de oorspronkelijke inrichting.

Lees het artikel verder op de website van Tubantia