24 september 2021 - Door Ixta Noa

Onze collega Astrid, werkzaam in het Praktijkhuis in Nijmegen. Astrid is onlangs geïnterviewd door Hizir Cengiz van de Correspondent. Een verhaal over haarzelf, haar werk bij Ixta Noa en over de waarde van ervaringsdeskundigen.

Wie kwetsbaar is, kan alle hulp gebruiken. In deze serie breng ik mensen in beeld die zichzelf én anderen helpen. Vandaag: Astrid Verbiest, die ontdekte hoe haar eigen worsteling met psychiatrische problemen waardevol kan zijn voor anderen.

Astrid werkt sinds 2017 bij Ixta Noa, de organisatie achter het Praktijkhuis. Ze geeft onder andere trainingen aan mensen die hun ervaringskennis willen inzetten, zegt ze. Volgens haar ben je niet meteen ervaringsdeskundige als je wat meemaakt, ‘al wordt die term erg snel gebruikt’. Alle vrijwilligers en alle medewerkers bij Ixta Noa hebben zoals zij het zelf noemt ‘een rugzakje met een psychische kwetsbaarheid’.

Astrid dus ook. Ze beschadigde zichzelf van haar twaalfde tot haar vierentwintigste. Is vele malen opgenomen geweest. Angstaanval na angstaanval. Psychoses. In de avonden, altijd die avonden, zag ze mensen abseilen vanaf het raam van haar studentenflat. Of ze hoorde geschreeuw op de gang. Ze trok zich dan terug in haar kamer. Ontwikkelde een eetstoornis. Onder andere.

De mooie foto’s zijn gemaakt door Catharina Gerritsen.

Lees het artikel verder op de website van De Correspondent.