30 november 2022 - Door Ixta Noa

Anderen ontmoeten, samen activiteiten ondernemen of gewoon even een kop koffie drinken en een gesprek voeren: Bij Mozart kan dit op een ongedwongen manier. Deze nieuwe ontmoetingsplek aan de Mozartlaan 161 in de wijk Klein Driene in Hengelo is een initiatief van Ixta Noa, Mediant én Wijkracht. Ixta Noa is elke donderdagochtend aanwezig voor de inloop en ook op donderdag voor ons werk als Wijkfunctionaris GGZ.

De drie professionele organisaties met kennis en ervaring op het gebied van (psychisch) welzijn zien dat zeker in deze tijd mensen behoefte hebben aan ontmoeting: “Onder de mensen zijn, tegen iemand aanpraten of even samen een potje kaarten; het kan nét dat steuntje in de rug zijn voor mensen”, aldus Moira Aloserij.

Dagelijks open
Bij Mozart van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur geopend. Iedereen die wil, kan binnenlopen. Bij Mozart organiseert ook verschillende (sport)activiteiten. Aloserij: “Door het combineren van sociale contacten en fysieke en creatieve activiteiten willen wij werken aan het verbeteren van de algehele gezondheid van mensen, zowel op fysiek als mentaal gebied.”

Locatie:
Bij Mozart, Mozartlaan 161 in de wijk Klein Driene, 7557 DN in Hengelo.

Voor wie
Iedereen kan en mag Bij Mozart aan de Mozartlaan 161 in Hengelo binnenlopen. Voor mensen die behoefte hebben aan meer sociale contacten, op zoek zijn naar een luisterend oor of hulp willen bij een lastige situatie in hun leven, is Bij Mozart er ook.

“Onder de mensen zijn, tegen iemand aanpraten of even samen een potje kaarten; het kan nét dat steuntje in de rug zijn voor mensen”

Moira Aloserij – Ervaringsdeskundige Ixta Noa

Veel meer ruimte
In Klein Driene was al een ontmoetingsplek gevestigd, ‘Kom Driene’ genaamd, maar de kans deed zich voor om te verhuizen naar een grotere locatie met meer mogelijkheden. Moira vertelt: “Deze plek biedt écht veel meer ruimte voor activiteiten, zoals muziek en sport, wat erg fijn is voor de bezoekers.” Overdag is er de inloop en worden er andere activiteiten verzorgd door Ixta Noa, Mediant en Wijkracht en ’s avonds zit het jongerenwerk Skillz van Wijkracht hier. Het voormalige schoolgebouw wordt daarnaast deels gebruikt door kunstenaars.

Gemist
Moira heeft vroeger zelf een laagdrempelige ontmoetingsplek gemist in haar omgeving. Op haar 17e kwam ze terecht op kamers in Enschede. “Ik kende niemand en zocht naar sociale contacten. Ik ging langs bij een wijkcentrum in de buurt, maar voelde geen aansluiting.” Met deze wetenschap op zak wil Moira nu iets positiefs doen, daarom is ze ervaringsdeskundige geworden. Ze vindt het fijn om de bezoekers in het inloophuis een luisterend oor te kunnen bieden.

Professionals aanwezig
Iedere werkdag is er een professional of ervaringsdeskundige van een van de drie organisaties aanwezig. De professional/ervaringsdeskundige biedt een luisterend oor, geeft desgewenst informatie en advies en kan waar nodig doorverwijzen.

Lees hier het artikel op 1Twente.nl.