24 oktober 2023 - Door Ixta Noa

Iedereen is op woensdag 1 november welkom tijdens Open Huis

Door Rudi Hofman

Laagdrempelig, vrije inloop, rust, begrip, gelijkwaardigheid, ondersteuning door ervaringsdeskundigen en talrijke mogelijkheden om in eigen tempo aan je psychisch herstel te werken. Al deze omschrijvingen zijn van toepassing op het Praktijkhuis van Ixta Noa in Zutphen. Medewerkers Marcel Schepers en Kitty Spier vertellen hier vol enthousiasme over.

Het interview met Kitty en Marcel heeft plaats in een van de drie zogenoemde respijtkamers in het aan de IJsselkade 9 gevestigde Praktijkhuis van Ixta Noa. Een respijtkamer is een logeervoorziening waarvan iemand maximaal twee weken gebruik kan maken om op adem en tot rust te komen. Dit kan gaan om iemand die psychisch in onbalans is, maar bijvoorbeeld ook om een overbelaste mantelzorger. 

“Voorwaarde is wel dat diegene zelfredzaam is, want de respijtkamer is geen 24-uursvoorziening. Vandaar dat we vooraf een intakegesprek voeren”, legt Kitty uit. Zij heeft een zoon die kampt met psychische problemen en is sinds vier jaar als medewerker aan Ixta Noa (‘Ik sta nieuw’ of vrij vertaald ‘Hier ben ik weer’) verbonden. 

Lees hier het artikel verder in het Contact Zutphen-Warnsveld