28 oktober 2023 - Door Ixta Noa

THE OPTIMIST | 28 OKT 2023 | Geschreven door Job Koskamp

Al bijna twintig jaar opent Ixta Noa Zutphen haar deuren voor iedereen die dat nodig heeft. Ixta Noa – dat staat voor ‘ik sta nieuw’ – heeft als missie om mensen bij te staan in hun zoektocht naar balans. In Zutphen zijn ze begonnen na een samenvoeging van de stichtingen ZieZo en Eventus. Op 1 november is het twintig jaar geleden dat Ixta Noa Zutphen de deuren van haar eerste Praktijkhuis opende.

’s Ochtends om negen uur openen de deuren van het statige pand aan de IJssel. De deurbel gaat en al vrij snel wordt er opengedaan. De twee stagiairs – Daan en Elsa – bieden een warm welkom voor elke bezoeker. Direct vanaf binnenkomst wordt er contact gemaakt met de deelnemers, zo noemt men de bezoekers bij Ixta Noa. Nadat de deelnemers hun jas aan de kapstok hangen, lopen ze door naar de huiskamer. Aan de linkerkant – in de erker – staan wat comfortabele stoelen en aan de rechterkant staat een grote tafel waar vrijwilligers en deelnemers met elkaar in gesprek zijn. De vrijwilligers zijn belangrijk voor Ixta Noa, zij zorgen ervoor dat de dag soepel verloopt.

De mens staat centraal

Tegenover de huiskamer, aan de andere kant van de gang, staat het kantoor; daar zitten de medewerkers van Ixta Noa Zutphen. Grappend zegt één van hen dat zij iedere ochtend in het kantoor worden opgesloten en alleen met de lunch weer naar buiten mogen. Neeltje Verbeek en Marcel Schepers zijn vandaag aanwezig. Ze vertellen dat de medewerkers – die wel in loondienst zijn – de organisatie van Ixta Noa op zich nemen. Ze hebben bijvoorbeeld contact met partners en kijken naar mogelijke samenwerkingen met andere organisaties. Ook medewerkers leggen contact met de deelnemers, maar hebben voornamelijk een coördinerende rol.

Marcel werkt al meer dan tien jaar bij Ixta Noa en weet nog goed hoe ze van een klein pandje vlakbij het station naar dit grote pand aan de IJssel verhuisden. Neeltje is wat korter in dienst. Zij deed haar afstudeeronderzoek bij Ixta Noa en heeft daardoor veel geleerd over de organisatie. ‘Ixta Noa sluit naadloos bij mij aan, omdat twee kanten van mij hier samenkomen.’ Neeltje legt uit dat Ixta Noa de inzet van ervaringsdeskundigheid als een groot goed ziet. Alle vrijwilligers en medewerkers hebben op een bepaalde manier ervaring met psychische kwetsbaarheid. ‘Op veel andere plekken is die kwetsbaarheid misschien niet gewenst. Hier is het juist goed om ook die kant van jezelf te laten zien.’

Marcel en Neeltje vertellen dat Ixta Noa een breed aanbod heeft. ‘De basis is onze inloop’, aldus Neeltje. Van maandag tot en met zaterdag zijn mensen welkom om langs te komen. ‘We proberen een omgeving te creëren waar deelnemers in hun zelfregie worden aangesproken. Ze bepalen dus zelf wat ze komen doen en met welke insteek.’ Neeltje legt uit dat sommige mensen gewoon even willen ontspannen en dat anderen juist een goed gesprek willen. De vrijwilligers staan altijd klaar om iedereen op te vangen en mee te bewegen met de behoeften die de deelnemers hebben. Marcel voegt toe dat ze daarnaast nog een hele hoop andere dingen organiseren. ‘Zo hebben we thema-avonden waar geïnteresseerden zich voor in kunnen schrijven. Dan hebben we een gesprek over een bepaald onderwerp. De afgelopen tijd hadden we bijvoorbeeld thema-avonden over narcisme, seksueel misbruik, lichamelijk verlies en zo kan ik nog wel even doorgaan.’

Lees hier het artikel verder in The Optimist, een onafhankelijk opinietijdschrift over mensen en ideeën die de wereld veranderen.