17 juli 2022 - Door Ixta Noa

Train de trainer Ixta in Contact op 17 juni en 8 juli 2022.

Terwijl ik dit schrijf zit ik op een bankje in een prachtig natuurgebiedje vlak bij mijn huis om het allemaal te laten zakken en dit verhaal op te tekenen.

Als we binnen komen staan er bloemen op tafel, zijn er kannen met koffie, thee en water en ruikt het naar zelfgebakken pompoencake. We zijn welkom.

Welkom op de tweede dag van de training Ixta in Contact, train de trainer. Dat is een hele mond vol en het betekent eigenlijk het volgende:

Binnen Ixta Noa in Zutphen hebben we 2 series gehad van de training Ixta in Contact en deze werd gegeven door Lea Adriaans. Zij is rouw- en verlies deskundige, expert levenscirkel en heeft bij Ixta Noa deze training mogen gegeven. In contact betekent vanuit eenzaamheid benaderd: Hoe kom je in contact met anderen en hoe kom je in contact met jezelf. Dit is een zoektocht die je doet, een zelfonderzoek waarbij je met behulp van de cirkel van rouw en verlies, ook wel de levenscirkel, facetten in je leven gaat onderzoeken. Lea neemt je daarin bij de hand en heeft een mooi programma ontwikkeld van 8 bijeenkomsten waarin de rouw- en verliescirkel centraal staat. 

Dit is een hele mooie training wanneer je jezelf beter wilt leren kennen en heel mooi dat het bij Ixta Noa is gegeven en dat ik aan een van deze trainingen deel mocht nemen. Nog heel veel mooier is dat deze training verder ontwikkeld gaat worden binnen Ixta Noa. Daarvoor is vandaag de tweede dag van Train de trainer waarbij Lea ons leert hoe je met deze cirkel kunt werken, wat het voor je kan betekenen. Dat ervaren we aan den lijve. Je kan het uit theorie leren, maar hoeveel mooier is het als je het zelf ervaren hebt. Daar bestaat het ochtendprogramma uit, de cirkel nog eens doorlopen voor jezelf. Waar loop je tegenaan op het thema kwetsbaarheid/eenzaamheid en dat delen we dan met elkaar. Dit is heel open, heel kwetsbaar en soms ook emotioneel. Het is heel waardevol en verbindend.

De dag werd doormidden geknipt voor een heerlijke lunch. We hadden allemaal iets meegenomen met als resultaat een kleurrijke lunch op tafel met verse aardbeien, heerlijke sushi, salades, wraps met sla uit eigen tuin. Gewoon heerlijk om dit ook met elkaar te delen.

In de middag gaan we brainstormen. Hoe zou dit uitgerold kunnen worden bij Ixta Noa Zutphen. Door eigen mensen gegeven. We filosoferen ook over hoe het voor Ixta Noa breed en wellicht ook andere organisaties in Zutphen vorm zou kunnen gaan krijgen.

Ik ben dankbaar dat ik aan deze dag deel heb mogen nemen. Nu gaat er een werkgroepje aan de gang om de plannen verder uit te werken en vorm te geven. Gaan we sparren over hoe nu verder.

Als je kunt en de mogelijkheid is er, gun dit jezelf en meld je dan aan. Het is zeer de moeite waard, dus blijf het volgen. 

Lea, heel hartelijk dank voor wat je ons gegeven hebt. We blijven in contact.