Onze vrijwilligers delen graag hun ervaringen met je. Wat maakt hun werk zo leuk? En wat vinden zij van Ixta Noa? Je leest het hier.

Myranda is vrijwilliger bij Ixta Noa Zutphen. Myranda heeft sinds 2017 een eigen blogpagina waarop ze af en toe het leven van zich afschrijft. Lees hier onder haar verhaal over ‘Meisje van 50’ en wil je meer lezen over de verhalen van Myranda, volg haar dan via haar blogpagina. 

Als er een kwartje valt

  • Je leest zoveel boeken
  • Het verleden ligt achter je
  • Kijk naar de positieve dingen die er zijn
  • Het is zolang geleden
  • Voor de gevolgen van de keuzes die je maakt ben je zelf verantwoordelijk

Zomaar wat uitspraken die ik de afgelopen tijd wel heb gehoord. En ja, ze zijn allemaal waar. Dat wat er in het verleden is gebeurd, kan ik nu niet meer veranderen. Door veel over trauma te lezen verandert de situatie ook niet. Dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven weet ik wel. Nadruk leggen op de positieve dingen is zeker een hele waardevolle. Lees het verhaal van Myranda verder op haar eigen blog-pagina…

Myranda vertelt…

Heb je een mooi verhaal en wil je dat ook graag met ons delen?
Neem dan contact op een medewerker in het Praktijkhuis!

Wilma Werneman vertelt…

“Ongeveer vier jaar geleden kwam ik via internet bij Ixta Noa terecht en ik had een gesprek in Groningen. Dit voelde zo goed dat ik daar gelijk ben komen te werken. Het voelde als een warm bad/familie, doordat je kwetsbaarheid er mag zijn. Zelf werkte ik altijd in de wijkverpleging met heel veel plezier maar mede door de werkdruk ging ik onderuit. Momenteel werk ik in het Westerkwartier, dit is een klein team, met korte lijntjes en een goede sfeer. Het fijne aan dit werk vind ik de gesprekken je kan jezelf zijn, maar vooral ook het gevoel dat je nuttig bent. Dus doordat je iets doet voor een ander geeft dit mij weer een goed gevoel. Ik doe meer soorten vrijwilligerswerk, maar bij Ixta Noa voel ik altijd ook een stukje waardering. Leuk contact met je collega’s, geen stress en een fijne organisatie!”

Mijn naam is Julia, en ik ben sinds 2020 vrijwilliger bij Ixta Noa Groningen. Nadat de tol die de complicaties uit mijn leven eisten niet langer genegeerd kon worden, moest ik naar mijn gezondheid luisteren. Een moeilijke keuze die mijn pad wijzigde van de dansacademie, naar de ambitie om lotgenoten te kunnen behandelen. Ik besloot Psychologie te gaan studeren, en tegelijkertijd ervaring op te gaan doen. Zo kwam ik onder andere bij Ixta Noa terecht. Hun bijzondere visie, namelijk die vanuit ervaringsdeskundigheid, sprak mij hierbij direct aan. Ik ben er namelijk van overtuigd dat ervaringsdeskundige hulpverleners een groot verschil kunnen maken, en ik ambieer dan ook uiteindelijk mijn ervaringen naast mijn klinische kennis in te kunnen zetten. Ixta Noa, met zijn open en inspirerende houding, heeft mij dan ook geholpen deze ervaring juist in te zetten als kracht. Hier mag je zijn wie je bent, en heb ik mogen ervaren hoeveel authentiek begrip kan betekenen. Het kan een kracht zijn in de puurste zin van het woord, en ik hoop dat velen na mij dat nog zullen mogen ervaren.

Anoniem vertelt…
Lonneke vertelt…

Mijn naam is Lonneke, 36 jaar en ik ben psychosegevoelig. Ik heb twee psychoses meegemaakt; ik was erg verward, verloor de realiteit uit het oog, was doodsbang en helemaal ontregeld. Vanaf dat moment ging ik in behandeling en ging het steeds beter. Ik leerde een stevig fundament bouwen; zelfvertrouwen opbouwen, rust en stabiliteit te voelen, grenzen te stellen en goed voor mezelf te zorgen. Ik leerde ‘nieuw in de wereld te staan’.  En dus was het niet vreemd dat ik toen ik vrijwilligerswerk wilde gaan doen, bij Ixta Noa uitkwam. Wat letterlijk betekent: ‘ ik sta nieuw’.  Nu ben ik vrijwillig ervaringsdeskundige bij Ixta Noa Zutphen en probeer ik mensen te helpen en ondersteunen die hetzelfde hebben meegemaakt of zich herkennen in een proces als dat van mij. Ik voel me vrij en in mijn waarde en kan op mijn eigen tempo aangeven wat ik bij Ixta Noa wil doen. Ik begeleid mensen één op één en inmiddels ben ik bezig om ook online mensen te gaan helpen. Heel erg leuk! Ik heb nog wel wat doelen voor mezelf, maar die kan ik prima bij Ixta kwijt. Wat begon als een hel pakt nu uit als een fantastische kans; om mezelf te mogen zijn, me verder te ontwikkelen en vooral de dingen te doen die ik leuk vind en energie geven. Welkom bij Ixta Noa 🙂 

Mijn naam is Bianca. Inmiddels ben ik 46 jaar. In het verleden heb ik anorexia gehad. In de loop der jaren werd het met vallen en opstaan minder. Ik kan nu zeggen dat ik er volledig van genezen ben. Maar ik wilde met deze ervaring nog altijd wat doen. Mijn oudste zoon kwam in de puberteit en het viel mij op dat aan alle verslavingen aandacht werd besteed, behalve aan een eetstoornis. Juist een eetstoornis is één van de meest voorkomende verslavingen. Ik wilde daarom gastlessen gaan geven. Zo kwam ik bij Ixta Noa terecht. Het voelde vanaf de eerste kennismaking bij Ixta Noa als een warm welkom. Ik ontmoette hele veel mooie mensen met hele bijzondere verhalen zowel bij trainingen als bijeenkomsten van Ixta Noa. Het gaf veel meer dan ik had verwacht. Ik heb zoveel geleerd over mensen, maar ook over mijzelf, wat kan ik, wat zijn mijn talenten. Het respectvol met elkaar omgaan is ook een hele mooi kernwaarde binnen Ixta Noa. Maar het bleef niet alleen bij het geven van gastlessen wat iedere keer een mooie ervaring is. De Ixta-Noa-koorts had mij gegrepen. Al gauw begeleidde ik ook bij Zelfhulp Online mensen met een eetstoornis. Inmiddels begeleid ik ook met veel enthousiasme de eetstoornisgroep in Zutphen. 

Bianca vertelt…
Netty vertelt…

Ondanks dat ik erg moest wennen, omdat het toch heel anders is dan zelf deelnemer te zijn, vind ik het bijzonder en fijn. Ik leer elke week weer. Boven verwachting is het soms confronterend maar hierin word je heel fijn begeleid en krijg alle ruimte om te groeien. Beste vrijwilligerswerk ooit! De inloop, het individuele begeleiden. Ik ben weer trots op mezelf met alles erop en eraan.