Inwerkprocedure

Wanneer je jezelf aanmeld als vrijwilliger, volgt er een kennismakingsgesprek. Je oriënteert je dan of je klaar bent om als vrijwilliger aan de slag te gaan. Het kennismakingsgesprek duurt circa één uur. De medewerker en/of vrijwilliger van Ixta Noa zal zijn/haar ervaringsverhaal vertellen en jou uitnodigen om dat ook te doen. Daarna wordt je geïnformeerd over (de ondersteuningsmogelijkheden van) Ixta Noa en is er gelegenheid tot het stellen van vragen!

Wanneer je samen met de medewerker en/of vrijwilliger hebt besloten dat je klaar bent om als vrijwilliger aan de slag te gaan, loop je een aantal keer mee in het Praktijkhuis op de dichtstbijzijnde locatie. Tijdens het meelopen bekijk je of het werken bij Ixta Noa, vanuit je eigen ervaring, bij je past.

Wanneer je gaat meelopen ontvang je na het kennismakingsgesprek een zogenaamde inwerkschema. In het inwerkschema staat een opsomming van punten waarvan je minimaal op de hoogte moet zijn voordat je de basistraining volgt. De uitleg vraag je zelf aan een van de vrijwilligers tijdens het meelopen.

Tijdens de meeloopperiode evalueer je na een aantal keren met een medewerker en/of vrijwilliger hoe het meelopen gaat, en of je zover bent om aan de basistraining deel te nemen. Ook stel je dan samen een begeleidingsplan op, waarin je jezelf doelen stelt.

Wanneer je de meeloopprocedure hebt afgerond, volg je een basistraining en minimaal één specialisatietraining. In deze trainingen  leer je nog gerichter om je ervaring in te zetten en om te gaan met specifieke situaties.

Als je écht als vrijwilliger aan de slag gaat, na het afronden van de training, wordt je frequent begeleid. Zo blijft er veel ruimte om jezelf te ontwikkelen.